Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
epa05752388 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 26 January 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέρχεται με νέα δήλωση η οποία θα συζητηθεί.

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Arnold Merkies,

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financieele Dagblad σε ρεπορτάζ της υπό τον τίτλο «Dijsselbloem: Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ», στο ερώτημα εάν θα επέλθει χρεοκοπία σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε πως «Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε επίσης ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», διευκρίνισε. «Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Κάνοντας αναφορά στις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», συνέχισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ολλανδικό κόμμα των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ενώ το ακροδεξιό κόμμα ανέφερε ότι θα έχει μεγάλο κόστος για την Ολλανδία. Επί του θέματος, όπως σημειώνει ο η ολλανδική εφημερίδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Για το ζήτημα του χρέους, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.