Ντάισελμπλουμ: η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμα να διανύσει

Ντάισελμπλουμ: η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμα να διανύσει

Θετικά μηνύματα για την έξοδο της χώρας στις αγορές έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ότι η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί κάτι που γεννά «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.

Ακόμη, ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η επιτυχία της έκδοσης κρατικών τίτλων από μέρους της Ελλάδας ενισχύει τις πιθανότητες η Πορτογαλία να μη χρειαστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την Λισαβόνα όταν βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, στα μέσα Μαΐου.

«Εάν τα σπρεντ κατέβουν, η πιθανότητα να μη χρειαστεί να ζητηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων (από την Πορτογαλία) βελτιώνεται», είπε ο Ντάισελμπλουμ στο Reuters στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτό βοηθά πολύ την Πορτογαλία, η οποία από οικονομικής άποψης πηγαίνει εκπληκτικά καλά. Αλλά η πορτογαλική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει όλες τις επιλογές της, να συζητά με όλους τους θεσμούς και να μελετά πώς κινούνται οι αγορές», είπε. Κάλεσε τη Λισαβόνα να αξιοποιήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να καταλήξει σε μια απόφαση.

«Το πρόγραμμα (της Πορτογαλίας) τερματίζεται στα μέσα του Μαΐου, άρα έχουν έως τις αρχές του Μαΐου για να λάβουν μια απόφαση. Την 5η Μαΐου έχουμε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα επανέλθουμε στο ζήτημα», σημείωσε.

Ο Ντάισελμπλουμ πάντως επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr