Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειαστεί

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειαστεί

Το τοπίο σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και την πορεία που θα ακολουθήσει δεν θα ξεκαθαρίσει πριν τον Δεκέμβριο.

«Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, φροντίζοντας να συμπληρώσει πως «αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπάν, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε. Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει».

Τέλος, την ανάγκη να βρεθεί «καθαρή λύση» για την Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ, και πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα και με διάφορους άλλους θεσμούς. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε», είπε ο Χ. Σέλινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.