Ντάισελμπλουμ: «Ρεαλιστικό ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα»

Ντάισελμπλουμ: «Ρεαλιστικό ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα»

Τα προβλήματα της οικονομίας δεν έχουν επιλυθεί το 2014, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα βρίσκεται στο «δρόμο», όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Μετά την πρώτη δήλωση Σόιμπλε που «αποκάλυψε» τις προθέσεις της Ευρωζώνης για δάνειο ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, σειρά είχε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν θα τερματισθούν το 2014 και, κατά συνέπεια, είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η χώρα θα χρειασθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη πριν επιστρέψει στις αγορές.

Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ για το 2015

«Σε ό,τι αφορά την πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι, παρά τις πρόσφατες προόδους, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν πλήρως επιλυθεί το 2014», είπε.

«Είναι ρεαλιστικό να συμπεράνει κανείς ότι θα χρειασθεί επιπλέον πρόγραμμα στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι έχει την πρόθεση να προσφέρει την προσήκουσα βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και μετά από αυτό, μέχρι να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τον Απρίλιο 2014, όταν θα είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013, η ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας μορφής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

«Το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο χρόνο ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν καταστεί αναγκαίο, όπως περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων των δανείων …εάν η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους…Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για την εκπλήρωση αυτών των όρων πριν από τον Απρίλιο 2014», είπε.