Ντάισελμπλουμ: Στόχος να «κλειδώσουν» η αξιολόγηση, το χρέος και τα πλεονάσματα στο επόμενο Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Στόχος να «κλειδώσουν» η αξιολόγηση, το χρέος και τα πλεονάσματα στο επόμενο Eurogroup
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

Σόιμπλε: η συμφωνία είναι «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Τζανακόπουλος: Η ώρα του χρέους είναι τώρα. 

Στόχος στο επόμενο Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα. Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogoup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο Μισέλ Ρέινς επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επίσης το θέμα του χρέους και η μεσοπρόθεσμη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε επισημάνει μέσω Twitter ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η απότομη “προσγείωση” από Σόιμπλε

Νωρίτερα,  ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε τονίσει ότι αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ήταν η δήλωσή του, ενώ χαρακτήρισε ότι την συμφωνία «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα».

«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τζανακόπουλος: Η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη

«Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει η τεχνική συμφωνία, και παρέθεσε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να τα ψηφίσει, είπε, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση τους.

Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημείωσε ότι από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά «στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης: Κοινή δήλωση θεσμών: Καταλήξαμε σε συμφωνία