Ντάισελμπλουμ: Ζήτημα επείγουσας ανάγκης η επίτευξη συμφωνίας

Ντάισελμπλουμ: Ζήτημα επείγουσας ανάγκης η επίτευξη συμφωνίας

Ολάντ: «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις». 

Ως «ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ την Ελλάδας και των Θεσμών.

«Σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αναμένω από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσω τί έχουν να πουν. Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος. Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα»

Παράλληλα, προσέθεσε: «Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Έχω συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει», απάντησε σε ερώτηση για την προθεσμία που είχε δοθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου,προσθέτοντας: « η τήρηση της προθεσμίας είναι πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά».

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ρωτήθηκε και για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να επιταχύνει τις συζητήσεις για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων

«Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup», δήλωσε από τη Ρίγα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το «ευρώ», Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και πως θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα έπρεπε να μιμηθεί το παράδειγμα της Λετονίας, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας είναι διαφορετικά.

Σχολίασε, πάντως, ότι στη Λετονία η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας της. «Η καθυστέρηση της προσαρμογής στην Ελλάδα είχε επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε θετική στροφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα επικρατεί και πάλι χρηματοοικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα. Εκτίμησε, δε, ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα εξέλθει από την κρίση.