Ντιζαϊνατες τσάντες από άχρηστα ιστιοπλοϊκά πανιά

Ντιζαϊνατες τσάντες από άχρηστα ιστιοπλοϊκά πανιά

Η εταιρεία Salty Bag δίνει ζωή σε παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Να δώσουν νέα διάσταση και χρήση στα παροπλισμένα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών επιχείρησαν τέσσερις νέοι από την Κέρκυρα, οι οποίοι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά που ήταν για απόσυρση. Τα αξεσουάρ που αποπνέουν θαλασσινό αέρα συνεχίζουν το ταξίδι τους αυτή τη φορά στη στεριά και αποκτούν νέους κατόχους.

Η σύλληψη της εταιρείας Salty Bag θεωρείται πρωτότυπη και έχει αποκτήσει ήδη οπαδούς, οι οποίοι πέραν του αισθητικού αποτελέσματος υποκινούνται ως προς τις αγορές τους και από την οικολογική τους συνείδηση.  Τα προϊόντα Salty Bag δεν είναι απλά είδη ταξιδιού και δεν κινούνται στη λογική της μαζικής παραγωγής. Αποτελούν μοναδικά κομμάτια καθένα από τα οποία έχει καταγράψει χιλιάδες ναυτικά μίλια στις ελληνικές θάλασσες. Το πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι ο νέος κάτοχος με την αγορά ενός προϊόντος ενημερώνεται παράλληλα για την ιστορία που κουβαλάει η τσάντα του χάρη στο ειδικό βιβλιαράκι που τη συνοδεύει, ενώ πάνω στα αντικείμενα είναι ραμμένα τα αγωνιστικά νούμερα του σκάφους στο οποίο ανήκαν!

Διαβάστε ακόμη: Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης «ντύνονται» με NEF NEF

Τα αξεσουάρ κατασκευάζονται στην Κέρκυρα από έμπειρους ιστιοράφτες που τους δίνουν μια νέα χρησιμότητα. Η πρώτη συλλογή που βγήκε στην αγορά περιέχει 17 ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των ιστιοπλόων που βρίσκονται αρκετές ώρες πάνω στο σκάφος μέχρι τη γυναίκα που θέλει να συνδυάσει το ντύσιμο της με μία κομψή τσάντα. Οι τιμές ξεκινούν για μια τσάντα από τα 42 ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα φυσικά με το σχέδιο και το μέγεθος, ενώ μπορούν να προκύψουν και νέα σχέδια κατόπιν παραγγελίας.

Η εταιρεία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2013 με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας και δραστηριότητά της είναι το «upcycling», δηλαδή η μετατροπή των σκουπιδιών σε ντιζαϊνατες τσάντες και σακ βουαγιάζ. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η ιδέα είχε συλληφθεί μόλις δύο μήνες πριν όταν ο Στρατής Ανδρεάδης, ένας εκ των συνιδρυτών της Salty Bag βρέθηκε στην Κέρκυρα για ένα σεμινάριο αγωνιστικής ιστιοπλοΐας που παρέδιδε, εν όψει της ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης του Corfu match Race. Εκεί τον πλησίασε ένας νεαρός ο οποίος του έδειξε μια τσάντα που είχε φτιάξει από πανιά. Ο νεαρός ήταν ο Πάνος Βαρούχας, επίσης ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές της εταιρείας, η οποία σήμερα “τρέχει” μαζί με τη συμβολή της Χρύσας Χαλικιοπούλου και του Σπύρου Ντάικου.

Διαβάστε ακόμη: Το κεραμικό μπουκάλι που κάνει τον γύρο του κόσμου

Πέρα από τον οικολογικό χαρακτήρα της επιχείρησης υπηρετείται και ένας ακόμη σκοπός. Η διοίκηση έχει αποφασίσει ένα μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τις πωλήσεις να διατεθεί για τη στήριξη της συμμετοχής των Ελλήνων ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς του Ρίο!

Παράλληλα κάνει και τα πρώτα της βήματα στο εξωτερικό και διεξάγει συζητήσεις με διάφορες χώρες σε Ασία, Ευρώπη αλλά και στο Μαϊάμι. Στόχος είναι οι λάτρεις της θάλασσας σε όποια γωνιά του κόσμου και αν βρίσκονται να μπορούν να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Που μπορεί κανείς να βρει τις τσάντες Salty Bag:
Μέσω internet

Στα καταστήματα Freeshop (Αθήνα και Μύκονος), On the deck (Σπέτσες)

Στο εργαστήρι του Salty Bag στην Κέρκυρα (Ερωτόκριτου Μωραΐτου 14).