Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει: Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη για το Grexit (Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τα δύο πρώτα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των Eurogroup την κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο.

Νέο ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου BBC σχετικά με τα δέκα χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για το τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνόδων κορυφής της ΕΕ την κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο.

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ  αποκαλύπτει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν έτοιμη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στη διάρκειας 17 ωρών σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015  δηλώνει στην κάμερα ότι η Μέρκελ ήταν απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι και ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.

Ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου κορυφής στράφηκαν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, λέγοντας πως ήταν «ψεύτες» ενώπιον του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι στις 4:30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, δε συναίνεσε, όπως λέει ο κ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας», είπε. «Η Μέρκελ απάντησε ‘αποκλείεται’. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», συνεχίζει τη διήγηση ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια του ντοκιμαντέρ ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, περιγράφει πώς τα ξημερώματα τον ξύπνησε στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ όπου είχε αποκοιμηθεί ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας». Ο ίδιος ο Ολάντ εξηγεί: «Η κ. Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

Ο Ρέντσι συνεχίζει λέγοντας ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος «δεν είμαι ανόητη». Και  εκείνος της ανταπάντησε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη». Στη συνέχεια ο Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην Ευρωζώνη ή όχι;»

Αναφερόμενος δε στο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι η κα Μέρκελ ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της ΕΕ υπήρξε σιωπή.

Τέλος, στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Στο ντοκιμαντέρ του BBC μιλούν και οι πρωταγωνιστές της διαφωνίας της ΕΕ με την πρόθεση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 2011, με βασικούς αφηγητές τον Νικολά Σαρκοζί και τον ίδιο τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό. Ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι χαρακτηρίζει την έκτακτη συνάντηση του Παπανδρέου στις Κάννες εκείνες τις ημέρες με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους, «ταπεινωτική» για τον Παπανδρέου.

Δείτε τα δύο επεισοδία του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο BBC:

Δείτε ακόμη: Αποκάλυψη BBC: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit– Έντονος διάλογος με Ρέντσι