Ντομπρόβσκις: Ελάφρυνση του χρέους μόνο με τήρηση δεσμεύσεων

Ντομπρόβσκις: Ελάφρυνση του χρέους μόνο με τήρηση δεσμεύσεων
epa06597942 European Commission Vice-President in charge of the euro and social dialogue Valdis Dombrovskis gives a press conference on Capital Markets Union new proposals, at the European Commission in Brussels, Belgium, 12 March 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος είναι ο μοναδικός δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, από τις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και ακριβώς τέσσερις μήνες πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή την καθοριστική σημασία που θα έχει η «ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στη συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι αυτό είναι που θα κοιτάξουν οι αγορές μόλις η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα.

«Αν υπάρχουν συζητήσεις για πισωγυρίσματα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή για έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, τότε αυτό θα εξαλείψει την εμπιστοσύνη των αγορών και η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή» λέει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή θα παραμείνει υπό επιτήρηση, “λιγότερη έντονη από όταν ήταν σε πρόγραμμα”. Συμπληρώνει ότι “η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα στοιχεία για να διατηρήσει αυτόν τον μηχανισμό είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους μετα-μνημονιακούς δημοσιονομικούς της στόχους, διατηρώντας υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι 3,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σταδιακά”.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει ολοκληρωτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων στο παρελθόν, τώρα το περιθώριο είναι πολύ περιορισμένο. “Το πρόγραμμα έτσι και αλλιώς θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, οπότε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει αρκετά πιο πριν”, αναφέρει. Προσθέτει ότι “υπάρχει μια καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και το πρόγραμμα”, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.