NTT DΑΤΑ: Ο μεγαλύτερος ΙΤ «παίκτης» της Ιαπωνίας επενδύει στην Ελλάδα

NTT DΑΤΑ: Ο μεγαλύτερος ΙΤ «παίκτης» της Ιαπωνίας επενδύει στην Ελλάδα
Ο Ευάγγελος Κωνσταντίνης, επικεφαλής της NTT DΑΤΑ, μιλά για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ως το 2027.

Στο «ραντάρ» του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Ιαπωνίας, Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT), έχει μπει εδώ και έναν χρόνο η Ελλάδα, έπειτα από την απόκτηση του τεχνολογικού βραχίονα NTT DΑΤΑ, ο οποίος ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ το διάστημα 2022-2027 και δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας, βάζοντας το δικό του λιθαράκι για τη μετατροπή της χώρας μας σε τεχνολογικό hub της Ευρώπης. Επικεφαλής της εταιρείας, που πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Κορυφαίος Εργοδότης στην Ευρώπη, είναι ο Ευάγγελος Κωνσταντίνης, Managing Director της NTT DATA Ελλάδος, ένα στέλεχος που διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο του consulting και ένα πλούσιο βιογραφικό που έχει χτιστεί από την ανάληψη επιτελικών θέσεων σε πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ευάγγελος Κωνσταντίνης, Managing Director της NTT DATA Ελλάδος
Ευάγγελος Κωνσταντίνης, Managing Director της NTT DATA Ελλάδος

«Μέσα στην τελευταία τετραετία η ελληνική αγορά έχει σημειώσει τρομερή ανάπτυξη σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού. Βλέπουμε ότι όλες οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες consulting ήρθαν για να τοποθετηθούν εδώ, μεταξύ των οποίων, ηχηρά ονόματα όπως η Pfizer, η Google και η Amazon. Το timing για την Ελλάδα είναι υπέρ της και όλα συγκλίνουν στο ότι υπάρχει ένα πολύ καλό momentum για να γίνουν πράγματα. Υπάρχει άλλωστε και ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό που δεν το βρίσκει κανείς στην Ευρώπη. Στο ελληνικό DNA εμπεριέχονται το φιλότιμο, το μεράκι και η ικανότητα του να δρας out of the box» αναφέρει ο Ευάγγελος Κωνσταντίνης στο Fortune. Χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά ως πολλά υποσχόμενη από άποψη δυναμικής, προοπτικών εξέλιξης και μετασχηματισμού της σε ένα τεχνολογικό hub, ικανό να εξάγει υπηρεσίες στην υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και πιάνει τις τάσεις όπως αυτές διαμορφώνονται στον τεχνολογικό κλάδο παγκοσμίως.

Εάν είναι δεμένη με κοινό όραμα, ακόμη και μια μικρή ομάδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να χτίσεις κάτι από το μηδέν, δημιουργώντας έναν δυνατό παίκτη που θα αναπτυχθεί με φυσική παρουσία πέρα από τα όρια της Αθήνας. Αυτήν τη στιγμή απασχολούμε περισσότερους από 80 εργαζόμενους και ο στόχος είναι το 2023 να προσλάβουμε επιπλέον 100 άτομα και σταδιακά να επεκταθούμε σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Γιάννενα. Τα έσοδα την πενταετία 2022 – 2026 θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ».

Απαντώντας στο ερώτημα του πώς είναι να συνεργάζεται κανείς με τους Ιάπωνες, έναν λαό πειθαρχημένο και με αρκετά στεγανά στο επιχειρείν και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ο κ. Κωνσταντίνης απαντά πως για όλα υπάρχει η χρυσή τομή εάν υπάρχει η θέληση για αμοιβαία συνεργασία. «Ένα πράγμα που δεν αρέσει καθόλου στους Ιάπωνες είναι η ανασφάλεια. Εάν καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, θα σε κάνουν μακροχρόνιο συνεργάτη. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούν πολύ πριν πάρουν την τελική απόφαση σε μια διαπραγμάτευση. Μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους: τον οργανωμένο (ιαπωνικό) και εκείνον που είναι “out of the box”, νοοτροπία στην οποία βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική επιχειρηματικότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, παρά το πολιτισμικό χάσμα, δίνουν ευελιξία σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται και στα στελέχη που έχουν επιλέξει» προσθέτει ο Ευάγγελος Κωνσταντίνης.

Ο ίδιος δηλώνει οπαδός του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο στην πράξη σημαίνει να δίνεις αξία στους stakeholders, αλλά και στους ανθρώπους σου. «Παλαιότερα ο leader ήταν ο άνθρωπος που διέταζε. Σήμερα, όταν μιλάμε για ηγεσία, μιλάμε ταυτόχρονα για συμπερίληψη και ενσυναίσθηση. Αυτό που λαμβάνω υπόψη μου όταν επιλέγω τους συνεργάτες μου είναι η προσωπικότητά τους, διότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει στην πορεία. Πιστεύω πως μια μικρή ομάδα, εάν είναι δεμένη με κοινό όραμα, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Γενικότερα, θα πρέπει να έχεις ενσυναίσθηση, να συνδέεσαι και να συμμετέχεις ενεργά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εταιρεία και την ομάδα σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να αναλάβει το «στήσιμο» της NTT DΑΤΑ στην Ελλάδα ήταν η βαρύτητα και το μέγεθος του brand NTT. Η εταιρεία είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων του κλάδου παγκοσμίως. «Ανήκουμε στο ευρωπαϊκό cluster το οποίο διαχειρίζεται ένα portfolio ύψους τριών δισ. ευρώ. Στόχος για την ελληνική αγορά είναι να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 15% το 2023 και να καταστούμε ένας εργοδότης ο οποίος δίνει ευκαιρίες καριέρας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα». Cloud, data analytics, cyber security είναι πρωτίστως οι τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια, ενώ στο πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης παραμένει η ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές στις οποίες έχουν ήδη δραστηριότητα. Ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε 50 χώρες και εξειδίκευση σε artificial intelligence και security και κάθε χρόνο υλοποιεί επενδύσεις 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.

«Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο, θεωρώ ότι από φέτος και το 2024 θα υπάρξει σταθεροποίηση και αυτό το βλέπουμε από τις μειώσεις στις τιμές ενέργειας. Βέβαια, χρειάζεται αρκετή δουλειά για να πέσει προς τα κάτω ο πληθωρισμός. Νομίζω ότι, σε κάθε περίπτωση, το peak το έχουμε φτάσει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δεδομένη η αλλαγή. Πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι η νέα κανονικότητα πηγαίνει χέρι χέρι με το disruption» καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνης.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

***Ευχαριστούμε το εστιατόριο SENSE Athens για την φιλοξενία και τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο για το γαστρονομικό ταξίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: