CDI Θεσσαλονίκης: To παγκόσµιο σταυροδρόµι καινοτοµίας της Pfizer

CDI Θεσσαλονίκης: To παγκόσµιο σταυροδρόµι καινοτοµίας της Pfizer
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, Nico Gariboldi, μιλά για τα σημαντικά επιτεύγματα και τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Tο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει τα δύο χρόνια λειτουργίας, και η προσήλωση που δείχνει ο φαρμακευτικός κολοσσός αφήνει πολύ μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε το lockdown και η περίοδος της πανδημίας COVID-19, τα αποτελέσματα που έφερε για την τοπική οικονομία, την πανεπιστημιακή κοινότητα και το startup οικοσύστημα της πόλης −και ευρύτερα της περιοχής− είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Fortune Greece, ο Nico Gariboldi, Site Lead – Global Center for Digital Innovation και Senior Director της Pfizer, κάνει τον απολογισμό αυτής της εξαιρετικά επιτυχημένης περιόδου και αναλύει το πλάνο της Pfizer για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, τοποθετώντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι που θέσατε και ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός σας;

Έχοντας κατακτήσει ήδη μέσα στο 2022 το ορόσημο των 400 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει, και συνεισφέροντας σημαντικά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, επιβεβαιώνουμε ότι το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομία (CDI) ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας και στο πεδίο της ψηφιακής καινοτομίας.

Μέσα σε αυτά τα συμπληρωμένα δύο χρόνια λειτουργίας έχουμε πετύχει:

  • Nα αναπτύσσουμε καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.
  • Nα συμβάλουμε στην εθνική και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης με πολλές, ποιοτικές θέσεις εργασίας, και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών υψηλού επιστημονικού δυναμικού, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και στα ταλέντα της πόλης και της χώρας.

Ποιο είναι το πλάνο δεκαετίας που έχετε θέσει όσον αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη της λειτουργίας του CDI στην εθνική οικονομία;

Όπως προκύπτει από πρόσφατη (2022) έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την περίοδο 2020-2030 η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση συμβολή του Κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 θέσεις εργασίας ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι καθεμία θέση στο CDI υποστηρίζει δύο-τρεις θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας. Άρα, ο πήχης έχει μπει ψηλά και θα παραμείνει ψηλά για τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα σημαντική είναι η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για το συγκεκριμένο διάστημα, που θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα προκύπτει ότι κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία του CDI έχει διπλάσια συνεισφορά (δύο ευρώ) στο ΑΕΠ της Ελλάδας, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυναμική που αναπτύσσει το Κέντρο συνολικά για την οικονομία της χώρας.

Κατά πόσο το CDI αποτελεί σημείο αναφοράς για την Pfizer όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;

Το CDI «τρέχει» περισσότερα από 200 παγκόσμια projects, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Παράλληλα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Digital οργανισμού της Pfizer. Αποστολή μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων που προάγουν τις καινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών. Γι’ αυτό τον λόγο το Κέντρο αποτελεί κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και υποστηρίζει την υλοποίηση τριών στρατηγικών προτεραιοτήτων: της βελτίωσης της πορείας της υγείας των ασθενών, της ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών στα προϊόντα της εταιρείας μεγιστοποιώντας τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε στάδιο της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης πρωτοποριακών θεραπειών.

Στόχος του CDI είναι οι καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.
Στόχος του CDI είναι οι καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στον χρόνο, τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του CDI;

Ιστορικά, για πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, σημείο αναφοράς. Σε εποχές που το ταξίδι από Δύση προς Ανατολή −και αντίστροφα− ήταν δύσκολο και χρονοβόρο, η Θεσσαλονίκη ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός, η γέφυρα που έπρεπε να περάσει ο ταξιδιώτης για να πάρει πληροφορίες, γνώσεις, εφόδια για να συνεχίσει το δύσκολο ταξίδι.

Σήμερα τα ταξίδια είναι ευκολότερα, γίνονται από οπουδήποτε –οθόνη υπολογιστή ή φορητή συσκευή–, αλλά οι γέφυρες είναι πάντα απαραίτητες για τον ταξιδιώτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη: έναν ιστορικό προορισμό αναφοράς, όπου υπάρχει συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων, πανεπιστημίων υψηλού κύρους και δυναμικών θερμοκοιτίδων καινοτομίας, ενώ η γεωστρατηγική θέση της πόλης μάς επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε την παγκόσμια συνεργασία και την παραγωγικότητά μας.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια «δεξαμενή» από ταλαντούχους ανθρώπους, ενώ έχει σημαντικό ρόλο ως εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με μεγάλα πανεπιστήμια και αξιόλογα ερευνητικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Καινοτομία, καθώς και το νέο αναδυόμενο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για συνεργασία με τεχνολογικά Ηubs και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του πληθυσμού, για εμάς αποτέλεσε μια εξαιρετική επιλογή.

Εκτός από τις καθημερινές λειτουργίες του CDI, η Pfizer τρέχει και άλλα παράλληλα projects, όπως αυτό του CDI Tech Hiring Days και του start4health. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτές τις δραστηριότητες και τον λόγο που αποφασίσατε να τις υλοποιήσετε.

Μέσα από το CDI Tech Hiring Days, νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων, αλλά και πιο έμπειροι στην αγορά εργασίας, που ονειρεύονται να δουλέψουν για τον πρωτοπόρο της καινοτομίας στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας, συνδέθηκαν με εκπροσώπους από την τεχνολογική κοινότητα και το ίδιο το CDI.

Το Start4Health είναι ένα Πρόγραμμα Επιτάχυνσης (Accelerator) που εστιάζει στην Ψηφιακή Υγεία και τους διάφορους κλάδους της. Το πρόγραμμα αναζητά σε ετήσια βάση προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να ενισχύσουν και να εξατομικεύσουν τη θεραπευτική διαδικασία, να παρέχουν έξυπνη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για εξ αποστάσεως παρακολούθηση και υποστήριξη, να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ασθενών, τις γνώσεις και την ευαισθητοποίησή τους για την Υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και τo Global Digital Rotational Program του CDI, που απευθύνεται σε νέους από όλη την Ελλάδα, προωθώντας την κουλτούρα της διαρκούς μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης μέσα από την ένταξη αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων στον οργανισμό της Pfizer, όπου θα απασχοληθούν για δύο χρόνια σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις εργασίας (έξι μήνες στην καθεμία) προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε τομείς όπως: Software Engineering, Technical Architecture, Information Security και Data Analytics.

Για εμάς στο CDI όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα είναι εργαλεία ενίσχυσης των δεσμών μας με το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας. Μέσα από αυτά τα προγράμματα προκύπτουν εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας με σπουδαία ταλέντα και δυναμικές ομάδες, και έρχονται στο προσκήνιο καινοτόμες προτάσεις και λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της υγείας.

Από τα συνολικά 20 σχεδόν χρόνια που εργάζεστε στην Pfizer, τα δύο τελευταία σας βρήκαν στην Ελλάδα. Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις σας από τους ανθρώπους που γνωρίσατε και συνεργάζεστε;

Πριν από δύο και πλέον χρόνια ήρθα στη Θεσσαλονίκη με ενθουσιασμό για το έργο που είχαμε μπροστά μας και με αισιοδοξία για την επιτυχία του. Και αυτό που διαπίστωσα στην πράξη, βλέποντας από το 2020 –παρά την πανδημία COVID-19, που «φρέναρε» παγκοσμίως πολλές δραστηριότητες– είναι η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα «έτρεξε» στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η υψηλή συγκέντρωση ταλέντων αλλά και το πώς η χώρα προσέκλυσε σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Στην αρχή ο σκοπός ήταν να προσληφθούν 200 άτομα. Αυτήν τη στιγμή στοχεύουμε τους 500. Η ποιότητα του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Σίγουρα χρειάζεται μια ισχυρότερη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά, ωστόσο από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα γνώρισα ανθρώπους με ταλέντο και δεξιότητες στους τομείς της τεχνολογίας και της έρευνας. Κάποιοι από αυτούς εργάζονται ήδη για το CDI, και είμαι σίγουρος ότι αρκετοί ακόμα θα έρθουν μαζί μας στο μέλλον, καθώς είναι ξεκάθαρη η στρατηγική μας να προσελκύουμε κορυφαία ταλέντα. Την ώρα που οι νέες τεχνολογίες «τρέχουν» με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναζήσει, είναι υπέροχο να βλέπουμε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τις δεξιότητες και την ευκαιρία να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, όπου ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος διασυνδέονται.

Όλες αυτές οι εμπειρίες, σε συνδυασμό με το κορυφαίο έργο που συντελείται από το 2020 στο CDI, διαμόρφωσαν για μένα μια εκπληκτική διετία και δείχνουν τον δρόμο για ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ CDI

  • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με στόχο την ανάπτυξη ενός λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα.
  • Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που εστιάζει στο πεδίο της Κβαντικής Υπολογιστικής.
  • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με στόχο να αναπτύξει μία συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ CDI

  • 36% είναι γυναίκες
  • 75% διαθέτουν Master
  • 87% από κλάδους STEM
  • 15% επέστρεψαν στην Ελλάδα

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: