NYT: Το FBI ξεκίνησε έρευνα το 2017 για να διαπιστώσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ εργαζόταν για τη Ρωσία

NYT: Το FBI ξεκίνησε έρευνα το 2017 για να διαπιστώσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ εργαζόταν για τη Ρωσία
epa06892765 US President Donald J. Trump and Russian President Vladimir Putin meet one-to-one in the Presidential Palace in Helsinki, Finland, 16 July 2018. EPA/HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA HANDOUT -- ONE TIME USE ONLY -- for full restrictions information please refer to the following link https://www.flickr.com/people/helsinki2018 -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αρχές μάλιστα είχαν υποψίες για ενδεχόμενες σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία από την εποχή της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το FBI, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, ξεκίνησε το 2017 έρευνα για το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εργαζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η έρευνα του FBI συγχωνεύτηκε γρήγορα με την έρευνα που ξεκίνησε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Μόσχα και την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι New York Times δεν αναφέρονται πάντως σε ενδεχόμενα συμπεράσματα των ερευνών του FBI.

Το FBI ξεκίνησε την έρευνά του μετά την αποπομπή του διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τους NYT. Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η έρευνα είχε ένα σκέλος αντικατασκοπείας και ένα ποινικό σκέλος. Το πρώτο θα προσδιόριζε αν ο Τραμπ είχε συνειδητά ή όχι εργαστεί για τη Μόσχα και το δεύτερο αφορούσε την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ, γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία δεν γνωρίζουμε αν οι έρευνες για το αντικατασκοπευτικό σκέλος συνεχίζονται.

Πάντα σύμφωνα με τους New York Times, το FBI είχε υποψίες για ενδεχόμενες σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία από την εποχή της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Όμως δεν είχε ξεκινήσει έρευνα μέχρι την αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ του Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να θέσει τέρμα στις πρώτες έρευνες για μια ενδεχόμενη σύμπραξη με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια σύμπραξη, επικρίνει τακτικά την έρευνα του εισαγγελέα Μάλερ, την οποία θεωρεί «κυνήγι μαγισσών» και μηχανορραφία που έχει σκοπό να απονομιμοποιήσει την προεδρία του.

Η έρευνα Μάλερ είχε ως αποτέλεσμα απαγγελίες κατηγοριών και καταδίκες στενών συνεργατών του Τραμπ. Ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων κυρίως για παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.  Ο Πολ Μάναφορτ, που διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, καταδικάστηκε για κατάχρηση δημοσίων πόρων σε σχέση με δραστηριότητες στην Ουκρανία πριν από την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Και ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ομολόγησε την ενοχή του ότι είπε ψέματα στους ερευνητές για τις σχέσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.