Όµιλος ΟΤΕ: H τεχνολογία στην υπηρεσία της βιώσιµης ανάπτυξης

Όµιλος ΟΤΕ: H τεχνολογία στην υπηρεσία της βιώσιµης ανάπτυξης
Στον δρόµο για µια ψηφιακή κοινωνία για όλους.

Η νέα ψηφιακή εποχή έχει ανοίξει τον δρόµο για ριζικές αλλαγές και έχει φέρει στο προσκήνιο δυνατότητες που παλαιότερα ίσως να φάνταζαν µακρινές. Προϋπόθεση για την είσοδό µας σε αυτήν τη νέα εποχή είναι η καθολική και ισότιµη πρόσβαση στην τεχνολογία και η χρήση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, που διευκολύνουν την καθηµερινότητα και ενισχύουν την οικονοµία.

Για τον Όµιλο ΟΤΕ, µία από τις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιµης ανάπτυξης είναι η δηµιουργία µιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους, όπου όλοι µπορούν να έχουν ισότιµη πρόσβαση σε δίκτυα και τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όµιλος διέθεσε σε όλους, εντελώς δωρεάν, την πρωτοποριακή εφαρµογή COSMOTE CHRONOS.

Μέσα από τον συνδυασµό επαυξηµένης και εικονικής πραγµατικότητας, η εφαρµογή παρουσιάζει στην οθόνη των κινητών συσκευών επιστηµονικά τεκµηριωµένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγµένων µνηµείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Επιτρέπει στους χρήστες να θαυµάσουν τα µνηµεία στο πραγµατικό τους µέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους, όπου και αν βρίσκονται, είτε στον βράχο της Ακρόπολης, είτε οπουδήποτε αλλού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Καινοτοµία της εφαρµογής είναι η ψηφιακή βοηθός, Κλειώ. Για πρώτη φορά στον χώρο του πολιτισµού αξιοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογίες ΑR και ΑΙ, για να έχει η «Κλειώ» τη δυνατότητα να απαντά σε πραγµατικό χρόνο περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σχετικές µε την Ακρόπολη σε ελληνικά και αγγλικά. Η ψηφιακή βοηθός είναι διαθέσιµη µόνο µε χρήση δικτύου 5G.

Μέσα από την εφαρµογή COSMOTE CHRONOS όλοι µπορούν να έχουν πρόσβαση στο σπουδαίο παρελθόν της Ελλάδας µέσα από την τεχνολογία. Πρόκειται, δηλαδή, για µια εφαρµογή που επιτρέπει στο κοινό όχι µόνον να εξοικειώνεται και να χρησιµοποιεί δωρεάν τεχνολογίες αιχµής µέσα από µια φορητή συσκευή, χωρίς ειδικό εξοπλισµό, αλλά και διασφαλίζει την ισότιµη πρόσβαση όλων στη γνώση.

Με τέτοιου είδους εφαρµογές και καινοτοµίες η τεχνολογία µπορεί να φέρει τη µεγαλύτερη δηµοκρατική επανάσταση της νέας εποχής, που θα συµβάλλει στη δηµιουργία ενός κόσµου καλύτερου για όλους.

Στον δρόµο για µια ψηφιακή κοινωνία για όλους

Η εφαρµογή COSMOTE CHRONOS αποτελεί µία από τις πολλές πρωτοβουλίες του Οµίλου ΟΤΕ για τη δηµιουργία µιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους. Σε αυτή την πορεία ο Όµιλος ακολουθεί δύο βασικές κατευθύνσεις δράσης: την ψηφιακοποίηση της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και την ψηφιακή συµπερίληψη όλων των πολιτών. 

Ο Όµιλος ΟΤΕ είναι σταθερά ο µεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου. Έως το 2027 θα έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αναβάθµιση των δικτυακών υποδοµών της χώρας. Στόχος για τα τέλη του 2023 είναι η κάλυψη του 5G να φτάσει στο 90% και το FTTH να είναι διαθέσιµο σε 1,4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Όµιλος ΟΤΕ, µε τις λύσεις τεχνολογίας και την τεχνογνωσία που διαθέτει, λειτουργεί ως enabler του ψηφιακού µετασχηµατισµού της χώρας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, µετασχηµατίζει τις επιχειρήσεις και το Δηµόσιο, υλοποιώντας µικρά και µεγάλα έργα ICT. Ο Όµιλος αποτελεί συνεργάτη επιλογής για όσες επιχειρήσεις, δηµόσιες ή ιδιωτικές, αναζητούν σύγχρονες λύσεις στους τοµείς του Digital και Cloud Transformation, της ασφάλειας πληροφοριών, του Internet of Things, της υγείας, του τουρισµού και της ενέργειας.

Επίσης, ο Όµιλος ΟΤΕ υλοποιεί δράσεις που σκοπό έχουν να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσµα και να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στους πολίτες, όπως το Grow Your Business και η Εκπαιδευτική Ροµποτική µε το STEM. Το 2022, αυτές οι δράσεις είχαν σηµαντικό αντίκτυπο, µε περισσότερους από 6,7 εκατ. ωφελούµενους. Προσφέροντας εκπαίδευση και πόρους, ο Όµιλος ΟΤΕ ενδυναµώνει άτοµα, επιχειρηµατίες και φοιτητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αποτελεσµατικά τα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνολογίες.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.