Ο 23χρονος από τη Βενεζουέλα που κερδίζει $100.000 το χρόνο παίζοντας video games

Ο 23χρονος από τη Βενεζουέλα που κερδίζει $100.000 το χρόνο παίζοντας video games

Η απίθανη πορεία ενός πιτσιρικά από το Μαρακαΐμπο στην Καλιφόρνια.

Ο Diego “Quas” Ruiz βρίσκεται στις ΗΠΑ μόλις δύο χρόνια και ήδη είναι από τους πιο γνωστούς και πολύτιμους παίκτες στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του League of Legends. Έφτασε χωρίς να ξέρει κανέναν, μετά από πρόσκληση μιας ομάδας που τον πρόσεξε ενώ εκείνος έπαιζε από τη Βενεζουέλα κατατροπώνοντας αντιπάλους από τον απηρχαιωμένο υπολογιστή του.

Μεγάλωσε στο Μαρακαΐμπο, την παραλιακή πόλη της Βενεζουέλας και έζησε από πρώτο χέρι την οικονομική κρίση που έχει δυσκολέψει τη ζωή όλων στη χώρα. Είχε την τύχη η οικογένειά του να έχει κατάστημα και κάποια στιγμή να αγοράσει ένα internet cafe. Εκεί ο, μαθητής ακόμα, Ντιέγκο -που είχε μάθει αγγλικά μόνος του για να καταλαβαίνει «τι παίζει» στα ηλεκτρονικά παιχνίδια της Nintendo που έπαιζε από μικρός- ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα ομαδικά online παιχνίδια. Εκεί έπαιζε με τους φίλους του Defense of the Ancients και Heroes of Newerth.

Στα 17 του, το 2009, πρωτοείδε το League of Legends. Όλοι του οι φίλοι άρχισαν να το παίζουν φανατικά και εκείνος, αν και δεν του άρεσε στην αρχή, αναγκαστικά το υιοθέτησε γιατί ήταν μέρος της παρέας.

Ήταν τόσο καλός που σύντομα οι άλλοι τον πλήρωναν για να παίζει για λογαριασμό τους και να τους ανεβάζει επίπεδα χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν σε δολάρια το ίδιο το παιχνίδια για όπλα και εργαλεία. Έβγαζε καλά χρήματα μέχρι που ήρθε η ώρα να πάει στο πανεπιστήμιο.

Άρχισε να σπουδάζει προγραμματιστής, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως μετά το πτυχίο οι επιλογές του θα ήταν ή μια κακοπληρωμένη δουλειά στο δημόσιο, ή οδηγός ταξί. Δεν ήθελε ούτε το ένα ούτε το άλλο και αποφάσισε να επιστρέψει στο LoL.

Απέκτησε πελάτες από το εξωτερικό. Αμερικανοί, κυρίως, τον «νοίκιαζαν» για να παίζει αντ’ αυτών και να ανεβάζει επίπεδα τους χαρακτήρες τους σημειώνοντας νίκες και καταγράφοντας επιτεύγματα. Ταυτόχρονα έκανε και τον προπονητή σε παίκτες που ήθελαν να βελτιωθούν. Πληρωνόταν σε δολάρια και με αυτά (εκμεταλλευόμενος την ισοτιμία με το τοπικό νόμισμα μπολίβαρ) ζούσε σαν βασιλιάς βοηθώντας και την οικογένειά του. Έβγαζε 2.000 δολάρια το μήνα, τα τετραπλά από έναν καλοπληρωμένο υπάλληλο.

Το 2013 το παιχνίδι του και οι ικανότητές του έγιναν αντιληπτά από επαγγελματίες παίκτες και σύντομα έφτασε μια πρόσκληση: έλα στις ΗΠΑ, του είπαν, για να συμμετάσχεις σε επαγγελματικό τουρνουά. Μπήκε σε ένα αεροπλάνο και πήγε.

Μέσα σε δύο χρόνια, και αφού άλλαξε διάφορες ομάδες, είναι πια βασικό μέλος στην Team Liquid, από τις πιο επιτυχημένες στον χώρο, κερδίζει περισσότερα από 100.000 δολάρια το χρόνο, προπονείται περίπου 10 ώρες την ημέρα και κατεβαίνει σε αγώνες ακριβώς όπως και ένας αθλητής του στίβου. Προετοιμάζεται σκληρά και έχει να αντιμετωπίσει τους καλύτερους του κόσμου.

Με βάση τα δεδομένα του χώρου, έχει ακόμα μπροστά του δύο χρόνια δράσης, οι περισσότεροι επαγγελματίες gamers αποσύρονται στα 25. Σκοπεύει να μείνει στις ΗΠΑ και να σπουδάσει προγραμματισμό ή game design. Από τη θέση του παίκτη στη θέση του δημιουργού.