Ο Άδης γίνεται hi-tech!

Ο Άδης γίνεται hi-tech!

Η εισβολή των τεχνολογικών εταιριών στη βιομηχανία κηδειών.

Μπορεί στη χώρα μας να έχει «ανάψει» ο δημόσιος διάλογος για την καύση νεκρών, στο εξωτερικό ωστόσο η «χρυσοφόρα» βιομηχανία κηδειών (και πέριξ αυτών) προχωρά ήδη σε άλλα επίπεδα…

Με την «πελατεία» μοιραία δεδομένη, τα συνολικά κέρδη του κλάδου εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η έλλειψη χώρων ταφής έχει εκτοξεύσει τις τιμές, ακόμη και στις αποτεφρώσεις.

Κι έτσι μοιραία επίσης στον χώρο κάνουν πλέον «εισβολή» τεχνολογικές εταιρίες, προσφέροντας ως εναλλακτικές μία ευρεία γκάμα μεταθανάτιων επιλογών: από apps αιωνιότητας, έως και διαστημικές κηδείες!

Ταξίδι σε άλλους κόσμους

Η αμερικανική Celestis, για παράδειγμα, πραγματοποιεί κηδείες στο διάστημα, στέλνοντας τα λείψανα πελατών της στο υπερπέραν! Έστειλε το πρώτο «διαστημόπλοιο-φέρετρό» της στο διάστημα το 1997, μεταφέροντας εκτός γης τις υδρίες με τις στάχτες του δημιουργού του Star Trek, Τζιν Ρόντενμπερι και του Αμερικανού ψυχολόγου Τίμοθι Λίρι, διάσημου υπέρμαχου της χρήσης του ψυχοτρόπου LSD.

Σήμερα, η Celestis έχει διευρύνει το μενού των υπηρεσιών της, προσφέροντας π.χ. από μία απλή τροχιά γύρω από τη Γη έναντι 4.995 δολαρίων, έως μία σεληνιακή τροχιά περίπου στην τριπλάσια τιμή. Όσο για τους συγγενείς των εκλειπόντων;
Θα μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή, σε πραγματικό χρόνο, αυτό το ταξίδι στο διάστημα μέσω της ιστοσελίδας της Celestis, η οποία κάνει χρήση δορυφόρων. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα εγγραφής της εκτόξευσης, μαζί με ένα οπτικοποιημένο βιογραφικό του «ταξιδιώτη», σε DVD!

Για το 2016, πάντως, η αμερικανική εταιρία ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, με το λανσάρισμα της υπηρεσίας Voyager, με την οποία -βάσει των σχεδιασμών γης της και της ηλιακής τεχνολογίας- υπόσχεται ένα αέναο, μεταθανάτιο διστημικό ταξίδι.

Τα apps της… αιωνιότητας

Για τους λιγότερο εκκεντρικούς, υπάρχουν πιο… γήινες τεχνολογικές επιλογές. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή «Your Last Will», διαθέσιμη στα iPhone, όπου καθείς από εμάς μπορεί να καταγράψει το τελευταίο μήνυμα προς τους αγαπημένους του, εν είδει βιντεοδιαθήκης.

Γράφεις και αναρτάς στο εν λόγω app το δικό σου βίντεο, εκδίδεις κωδικό QR (ανιχνεύσιμο bar code για smartphone) και τον εκμυστηρεύεσαι σε κάποιον έμπιστο, που θεωρείς ότι θα έχει πιο μακρά πορεία από εσένα στον μάταιο τούτο κόσμο.
Αποστολή του είναι, μετά το θάνατο σου, να μπει με το QR στην εφαρμογή, λαμβάνοντας έτσι ένα email με το link του τελευταίου σου βίντεο, το οποίο αποστέλλεται αυτόματα σε όσους έχεις εσύ προεπιλέξει!

Πρακτικά, η βιντεοδιαθήκη δεν θα έχει νομική αξία. Εκτός κι εάν ο χρήστης να πληρώσει κάτι παραπάνω στην εταιρία που «τρέχει» το app, προκειμένου να προβλεφθεί η σχετική διαδικασία.

Χωρίς να αγγίζει τα ευαίσθητα αυτά σημεία, εν τω μεταξύ, η Εθνική Ένωση Γραφείων Τελετών της Βρετανίας (NAFD) εγκαινίασε τη δική της, δωρεάν online υπηρεσία, με τον ευφάνταστο τίτλο «Forever Online», η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την καταχώρηση αναγγελίας κηδειών στις εφημερίδες…

Κηδείες σε Bitcoin

Επειδή πάντως, πέραν από το συναισθηματικό, υπάρχει σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις και το οικονομικό κόστος, ορισμένα γραφεία κηδειών σε ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αρχίσει να δέχονται πια πληρωμές όχι σε ρευστό, όχι με κάρτες, αλλά με ηλεκτρονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin! Όμως “αυτό δεν μου προκαλεί καν κατάπληξη”, σχολιάζει ο αρθρογράφος Καντίμ Σούντερ στην ιστοσελίδα CoinDesk, καθώς τα ηλεκτρονικά νομίσματα γίνονται πλέον δεκτά ευρώ στο Λονδίνο, ακόμη και σε συναλλαγές στον τομέα των παροχών υγείας.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί και το μέγεθος μετρά…

Δουλειά χωρίς αφεντικά!