Γιατί και το μέγεθος μετρά…

Γιατί και το μέγεθος μετρά…

Αν οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν δείκτη ανάπτυξης, τότε η Γερμανία είναι και εκεί πρωταθλήτρια...

Μπορεί με το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης το 2008 οι μικροαισθητικές παρεμβάσεις τύπου μπότοξ, λέηζερ, κλπ. να πήραν την ανιούσα, αντικαθιστώντας ως πιο φθηνή εναλλακτική το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού, τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) δείχνουν, ωστόσο, ότι οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε αριθμούς, αλλά και ότι οι προτιμήσεις ανδρών και γυναικών για το που θα μπει νυστέρι έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι πλαστικές επεμβάσεις αποτελούν ατύπως… δείκτη ανάπτυξης, τότε κάπως έτσι εξηγείται γιατί οι Γερμανοί κατείχαν πέρυσι -και με μεγάλη διαφορά- τα πρωτεία στις επεμβάσεις επιμήκυνσης πέους, κόστους περίπου 10.000 ευρώ η καθεμία.

Μόνον πέρυσι, έγιναν συνολικά 2.786 τέτοιου είδους πλαστικές επεμβάσεις στην χώρα της Άνγκελα Μέρκελ, σε σύνολο 15.414 διεθνώς – αν και το επιχείρημα περί οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται τελικά να καταλήγει στα σκουπίδια, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι δεύτερη σε αυτήν την κατάσταση (473 εγχειρήσεις) είναι η Βενεζουέλα

Στον πάτο αυτής της κατάταξης βρίσκεται το Ιράν, αμέσως πιο πάνω οι ΗΠΑ, που με τη σειρά τους παραμένουν παραδοσιακά η χώρα με τις περισσότερες προσθετικές στήθους. Έφθασαν τις 313.000, έναντι 226.000 που έγιναν στη Βραζιλία.

bd50c1ea-702c-4874-bdad-1e61ec97ed7e-460x400
Οι χώρες με τις περισσότερες επεμβάσεις επιμήκυνσης πέους (Πηγή: Guardian, ISAPS)

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν σε γεωγραφικές περιοχές και όχι σε εθνικότητες (τουτέστιν στις ΗΠΑ δεν μπήκαν στο χειρουργείο για αυξητική στήθους αποκλειστικά Αμερικανίδες), κατά τον Δρ. Έρικ Χάλβορσον, πλαστικό χειρουργό στη Βοστόνη, υπάρχει μία λογική εξήγηση για αυτές τις διαφοροποιήσεις, τουλάχιστον στον θαυμαστό κόσμο των γυναικών, που αποτελούν το 87% της πελατείας των πλαστικών χειρουργών ανά τον κόσμο.

«Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες τείνουν να είναι λεπτές με μεγάλο στήθος, ενώ σε χώρες όπως η Βραζιλία θέλουν να έχουν μικρό στήθος και μεγαλύτερα οπίσθια», παρατηρεί στο αμερικανικό Fortune. Παρ’ όλα αυτά, κατά τον Δρ. Ρενάτο Ζαλτς, αντιπρόεδρο της ISAPS, οι σύγχρονες τάσεις στις αισθητικές επεμβάσεις έχουν αρχίσει πια να διαμορφώνονται λιγότερο με τα κατά τόπους στερεότυπα και περισσότερο με παγκοσμιοποιμένα κριτήρια.

«Λόγω του Ίντερνετ, τα πρότυπα της ομορφιάς έχουν κι αυτά παγκοσμιοποιηθεί», επισημαίνει. «Έτσι σήμερα, στις ΗΠΑ αυξάνονται ταχύτερα οι προσθετικές οπισθίων, ενώ στη Βραζιλία οι προσθετικές στήθους. Εκτιμώ ότι σε αυτή τη διαφοροποίηση έχουν συμβάλει σημαντικά τα social media. Ολοένα και περισσότερες Βραζιλιάνες για παράδειγμα θέλουν να μοιάσουν στην Αντζελίνα Τζολί»…

«Τώρα πια οι ασθενείς έρχονται και ξέρουν πολύ καλά όχι μόνον τι θέλουν να κάνουν», παρατηρεί Δρ. Ζαλτς, «αλλά και σε ποιες χώρες υπάρχουν οι καλύτερες ειδικότητες να το κάνουν».

Κατά τα λοιπά, η λίστα των δημοφιλέστερων αισθητικών επεμβάσεων έχει πια εμπλουτιστεί με κοιλιοπλαστικές -η Βραζιλία έχει τα πρωτία κι ακολουθούν από κοντά οι ΗΠΑ- και πλαστικές για τη σύσφιξη και την επαναφορά μυϊκού ιστού γυναικείου κόλπου – εδώ η Βραζιλιά και η Γερμανία κρατούν τα σκήπτρα.

83065f3f-8882-4001-8a20-8c161d0771c1-360x420
Εκτιμώμενες πλαστικές επεμβάσεις παγκοσμίως (Πηγή: Guardian, ISAPS)

Παρ’ όλα αυτά, στην έρευνα της ISAPS παραμένει επιστημονικά ανεξήγητη η τάση επιμήκυνσης πέους που έχει καταλάβει τους Γερμανούς…

Διαβάστε ακόμη:

Η Silicon Valley απέκτησε έξτρα… σιλικόνη

Από άστεγος, στους πλουσιότερους του κόσμου

Συμβαίνει και εις… Παρισίους!

Η διαφθορά ως… τουριστική ατραξιόν