Ο αγώνας των McDonald’s για ανάκαμψη των πωλήσεων απέτυχε ξανά

Ο αγώνας των McDonald’s για ανάκαμψη των πωλήσεων απέτυχε ξανά

Μειωμένες πωλήσεις για ένα ακόμα τρίμηνο για τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων του κόσμου έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα για το 2015.

Τα McDonald’s, η μεγαλύτερη αλυσίδα γρήγορης εστίασης στον κόσμο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση και τους πρώτους μήνες του 2015 παρά τις προσπάθειές τους για την αντιστροφή της κατάστασής.

Η εταιρεία δημοσίευσε την Τετάρτη τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2015 και τα νέα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Οι συνολικές πωλήσεις στα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 2,3% ενώ το ίδιο συνέβη και σε όλες τις ηπείρους ξεχωριστά. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επικεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας διαφημιστικής προώθησης, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6%. Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα προβλήματα ήρθαν από τις αγορές της Γαλλίας και της Ρωσίας, ενώ μειωμένες κατά 8,3% ήταν οι πωλήσεις στην Ασία.

Η πτώση των πωλήσεων οδήγησε σε μια υποχώρηση των ενοποιημένων εσόδων κατά 11%, κλείνοντας στα 5,96 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα ενοποιημένα λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν κατά 28%. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε στρατηγικές επιλογές όπως το κλείσιμο καταστημάτων, προκαλώντας μια επιβάρυνση 195 εκατομμύρια δολάρια.

Η πραγματικότητα ήταν χειρότερη ακόμα και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street που θεωρούσαν πως η πτώση των πωλήσεων θα «περιοριζόταν» στο 1,8%.

Τους προηγούμενους μήνες τα McDonald’s προσπάθησαν να αλλάξουν την πτωτική πορεία των πωλήσεων με μια σειρά από δράσεις όπως η απλοποίηση του μενού, το κλείσιμο καταστημάτων της αλυσίδας που αποτελούσαν «αδύναμους κρίκους» και την επιβράβευση των εργαζομένων στα ιδιόκτητα καταστήματά της. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να δικαιώνουν τις προσπάθειες της, καθώς ο πυρήνας των προβλημάτων της βρίσκεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και τον σκληρό ανταγωνισμό νέων, ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιρειών του γρήγορου φαγητού.

Αν και αναμένει η πτώση να συνεχιστεί και αυτό τον μήνα, ο νέος CEO της εταιρείας, Steve Easterbrook, δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Αντίθετα, ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό των στρατηγικών ανάκαμψης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε τα McDonald’s σε μια μοντέρνα, προοδευτική εταιρεία burgers που θα παρέχει μια σύγχρονη εμπειρία στον πελάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.