Ο αγώνας του Facebook εναντίον της εποπτείας του περνά σε άλλο επίπεδο

Ο αγώνας του Facebook εναντίον της εποπτείας του περνά σε άλλο επίπεδο
epa07944423 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στάση του Facebook απέναντι στις πιέσεις του αμερικανικού κράτους, με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές να αποτελούν το πιο ευαίσθητο θέμα.

της Danielle Abril

Μια ομάδα πανεπιστημιακών, ακτιβιστών και ειδικών επί θεμάτων πολιτικών δικαιωμάτων πιέζουν εδώ κι έναν μήνα το Facebook να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων και τη ρητορική μίσους, ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ.

Και με την εκλογική διαδικασία να φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, η ομάδα αυτή με την επωνυμία “Real Facebook Oversight Board” («Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook») είναι πιο δραστήρια από ποτέ.

«Ένας από τους κύριους στρατηγικούς μας στόχους είναι να γίνουμε μεγάλος μπελάς για το Facebook», δήλωσε στο Fortune η Carole Cadwalladr, εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Η ομάδα συστήθηκε τον περασμένο μήνα ως μια «αντίδραση εκτάκτου ανάγκης σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε η Cadwalladr, αναφερόμενη στο ότι το Facebook – σύμφωνα με την άποψή της – έχει αποτύχει στην περιφρούρηση της υπηρεσίας του ενόψει των εκλογών. Το συμβούλιο απαιτεί από το Facebook να προσπαθήσει περισσότερο, αφαιρώντας αναρτήσεις που ισχυρίζονται πρόωρα ότι ένας από τους υποψηφίους έχει κερδίσει και επιβάλλοντας με αυστηρότερο τρόπο την απαγόρευση των ομάδων μίσους και της παρακίνησης σε πράξεις βίας.

Το άτυπο αυτό συμβούλιο έχει διοργανώσει εικονικά events, συμπεριλαμβανομένου και ενός live σχολιασμού της κατάθεσης του CEO, Mark Zuckerberg, σε μια επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη Τετάρτη. Αυτή την εβδομάδα, επίσης, το συμβούλιο φιλοξένησε μια διαδικτυακή συζήτηση με έναν νυν και δύο πρώην moderator περιεχομένου του Facebook, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δυσκολία εξασφάλισης σωστών συμπεριφορών από τους πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook.

Το Facebook, απ’ την άλλη μεριά, προσπαθεί να διαβεβαιώσει το κοινό ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει την ακεραιότητα των εκλογών. Η εταιρεία δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις αναφορικά με κακόβουλους δρώντες που έθεσε εκτός της υπηρεσίας της επειδή συντόνιζαν ενέργειες παραπλάνησης των χρηστών. Επίσης, το Facebook αυστηροποίησε κάποιους από τους κανόνες του σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις και ανακοίνωσε σχέδια αποβολής από την πλατφόρμα των υποψηφίων που θα ισχυριστούν πρόωρα ότι κέρδισαν.

Η στάση του Facebook απέναντι στη δημόσια κριτική του άτυπου συμβουλίου είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι ηγέτες της εταιρείας επιλέγουν κυρίως να επισημαίνουν την ύπαρξη του επίσημου Εποπτικού Συμβουλίου του Facebook. Πρόκειται για ένα είδος «εφετείου» για χρήστες του Facebook που πιστεύουν ότι οι αναρτήσεις τους σβήστηκαν άδικα επειδή κρίθηκαν ότι παραβίαζαν τους κανόνες της υπηρεσίας.

«Μπορεί αυτοί στο ψευτο-συμβούλιο να κριτικάρουν συνεχώς το Facebook αλλά το πραγματικό συμβούλιο κάνει όλη τη δουλειά», δήλωσε πρόσφατα ο Andy Stone, εκπρόσωπος τύπου του Facebook.

Πηγή: Fortune.com