Ο αλλαγές που φέρνει το «νομοσχέδιο της κάρτας»

Ο αλλαγές που φέρνει το «νομοσχέδιο της κάρτας»

Όλα όσα προωθούνται για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Πού κολλάει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Πέντε σημαντικές αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις συναλλαγές με κάρτες αλλά και θεσπίζει τα πρόστιμα και τον τρόπο με τον οποίοι ιδιώτες και επαγγελματίες θα συναλλάσσονται στο εγγύς μέλλον, περιγράφει σε δημοσίευμά του το Έθνος της Κυριακής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο που προωθείται προβλέπει αφορολόγητο μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρο 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και καθιέρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις.

Η διάταξη για το ακατάσχετο του 80% των εισπράξεων παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς η κυβέρνηση ζητά το ποσοστό να πάει στο 100% ούτως ώστε να μην υπάρχουν αιτιολογίες για όσους αντιδρούν στην τοποθέτηση POS. Οι δανειστές διαφωνούν, και προωθούν την ιδέα ενός ποσοστού το οποίο θα εισπράττεται άμεσα από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε περιπτώσεις κατασχέσεων.

Όσον αφορά το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, αυτό αφορά μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχος και θα χτίζεται με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Το ποσοστό των απαραίτητων αγορών θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υποχρέωση των δαπανών.

Από την 1η ιανουαρίου του 2017:

– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είνα 10%
– Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%
– Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%
– Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάντη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης μειώνεται κατά 30%. Ωστόσο, λόγω της νέας αναβολής που πήρε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι πολύ πιθανόν το μέτρο να μην ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα και για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου να μη ληφθούν υπόψη οι αποδείξεις πον έχουν συγκεντρώσει ή θα συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα αν αυτές αφορούν συναλλαγές που έχουν γίνει με μετρητά ή πλαστικό χρήμα.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν πιάνει το απαραίτητο όριο αγορών, τότε θα τιμωρείται βαριά με επιπλέον φόρο 22% επί της τελικής διαφοράς μεταξύ των πραγματικών αγορών και του πλασματικού ορίου. Δηλαδή, εάν ένας ιδιώτης έπρεπε να πραγματοποιήσει αγορές 10.000 ευρώ μέσα στο έτος με πλαστικό χρήμα, κι αυτός έκανε μόνο 5.000, τότε η διαφορά θα πολλαπλασιαστεί επί 22% και θα πληρωθεί ως επιπλέον φόρος.

Οι εξαιρέσεις από τη διαδικασία αγορών με πλαστικό χρήμα περιλαμβάνουν ειδικό καθεστώς για υπερήλικες και άγονες γραμμές. Αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η εξαίρεση των φορολογούμενων από 75 ετών και άνω, και οι κάτοικοι πολύ απομακρυσμένων περιοχών. Αυτοί οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις των αγορών τους.

Τέλος, το προωθούμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει την υποχρεωτική ύπαρξη POS σε κάθε επιχείρηση. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες κι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ανά κατηγορίες που θα προκύπτουν από τους κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πρόστιμα.