Ο «American Sniper» τινάζει το box office στον «αέρα»!

Ο «American Sniper» τινάζει το box office στον «αέρα»!

Τρελές εισπράξεις για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της σεζόν.

Τα «Πάθη του Χριστού» έκαναν 370 εκατ. δολάρια συνολικές εισπράξεις το 2004. Το «Matrix Reloaded» έφθασε τα 281 εκατ. δολ. το 2003. Το «Hangover» τα 227 εκατ. δολ. το 2009. Αλλά ο «American Sniper» τους περιμένει τώρα όλους στη γωνία!

Πριν καν κλείσει καλά-καλά δύο εβδομάδες από την προβολή της στις ΗΠΑ, η τελευταία (34η) ταινία με τη σκηνοθετική ματιά του Κλιντ Ίστγουντ έχει ήδη τζίρο 200,1 εκατ. δολάρια και θεωρείται πλέον το Νο1 από εισπρακτικής πλευράς πολεμικό φιλμ στην ιστορία του αμερικανικού Box Office!

Κι αυτό ενώ είναι R-rated, κατάλληλη άνω των 18 ετών τουτέστιν, αποκλείοντας έτσι μεγάλος μέρος της ηλικιακής κατηγορίας που στις multiplex κινηματογραφικές αίθουσες είναι η βασική πελατεία.

Οι λόγοι ποικίλουν για τον λόγο που ο ελληνιστί «Αμερικανός ελεύθερος σκοπευτής» πέτυχε «διάνα». Έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολύ έξυπνα οι παραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία πολύ περιορισμένη πρώτη προβολή, στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου -τόσο, ώστε το «Sniper» να προλάβει να μπει στο «παιχνίδι» για τα φετινά Όσκαρ. Αυτή έγινε σε μόλις τέσσερις αίθουσες: δύο στη Νέα Υόρκη, μία στο Λος Άντζελες και μία (πού αλλού, λόγω του περιεχομένου της) στο Ντάλας.

Κι έτσι, αφήνοντας ουσιαστικά τον σάλο από το αμφιλεγόμενο μήνυμα της ταινίας να κάνει σχεδόν όλη τη διαφημιστική δουλειά, προχώρησαν στην επίσημη παναμερικανική πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου: την επομένη δηλαδή της ανακοίνωσης των φετινών υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ, όπου η ταινία του Ίστγουντ διεκδικεί χρυσά αγαλματίδια σε 6 κατηγορίες, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας και καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή της, Μπράντλεϊ Κούπερ.

Εν προκειμένω, αυτό που πουλά είναι η διαμάχη. Ένθερμος υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών, ο 84χρονος Κλιντ Ίστγουντ αποφάσισε 12 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους στο Ιράκ να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη δραματοποιημένη -και κατά πολλούς επικριτές της ταινίας αμοραλιστικά κοντόφθαλμα- την ιστορία του Κρις Κάιλ.

Ενός Τεξανού πρώην καουμπόι, γιου ενός διάκονου και μίας δασκάλας, ο οποίος έπειτα από έναν τραυματισμό του στο ροντέο αποφάσισε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και τελικά εξελίχθηκε στον πιο φονικό ελεύθερο σκοπευτή στα χρονικά του.

Στο ενεργητικό του έχει καταγεγραμμένα 160 θύματα (τόσες ήταν οι εκτελέσεις όπου υπήρχαν μάρτυρες παρόντες), αν και ο ίδιος -στην bestseller αυτοβιογραφία του- τις ανεβάζει σε 225, τονίζοντας πως ούτε για μία από αυτές δεν είχε μετανιώσει!

Έπειτα από τέσσερις θητείες στα πεδία των μαχών του Ιράκ -όπου είχε αποκτήσει τα παρατσούκλια «ο διάβολος του Ραμάντι« από τους Ιρακινούς αντάρτες και «Θρύλος» από τους συμμαχητές του- ο Κάιλ έφυγε για οικογενειακούς λόγους και πολυπαρασημοφορημένος από το σώμα των πεζοναυτών το 2009.

Επιστρέφοντας στο Τέξας, ίδρυσε μία εταιρεία παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης, τα σκοπευτήρια της οποίας λειτούργησαν ως άτυπα θεραπευτήρια για πρώην συναδέλφους του, που προσπαθούσαν να αποβάλλουν το μετατραυματικό στρες των βετεράνων. Τελικά, ένας από αυτούς τον σκότωσε στα 38 του, στο πεδίο βολής, τον Φεβρουάριο του 2013.

«Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν πολεμική κι άλλοι αντιπολεμική ταινία», παρατηρεί ο Ντάν Φέλμαν, διευθυντής διανομής στην Warner Bros. Αρκετοί -όπως ο αντισυστημικός κινηματογραφιστής Μάικλ Μουρ- τη θεωρούν ωμή φιλοπολεμική προπαγάνδα.

H Aμερικανο-Αραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων κατήγγειλε ότι μετά την προβολή του «American Sniper» έχουν τριπλασιαστεί οι επιθέσεις στις ΗΠΑ κατά μουσουλμάνων και Αράβων.

Σε κάθε περίπτωση, η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού και οι φήμες τη φέρουν έτοιμη να σαρώσει και τα Όσκαρ. Η προβολή της στις ελληνικές αίθουσες αναμένεται λίγο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.