Ο άντρας που παντρεύτηκε την κόρη του Πούτιν και έγινε πλούσιος

Ο Κίριλ Σαμάλοφ, η μικρότερη κόρη του Ρώσου προέδρου και ένα δάνειο από μία πολιτικά ελεγχόμενη τράπεζα που τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Τον Φεβρουάριο του 2013, πραγματοποιήθηκε στην Ιγκόρα-ένα υπερπολυτελές και απομακρυσμένο ρωσικό θέρετρο, βόρεια της Αγίας Πετρούπολης– ο γάμος της μικρότερης κόρης του Βλάντιμιρ Πούτιν Κατερίνας και του 31χρονου τότε επιχειρηματία Κίριλ Σαμάλοφ. Ο γάμος τελέστηκε παρουσία ελάχιστων καλεσμένων, με άκρα μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο γαμπρός, γιος αδερφικού φίλου του Ρώσου προέδρου, θεωρούνταν τότε ανερχόμενο αστέρι στις επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, που ακολούθησε μοιάζει ανέφικτο ακόμη και για τον πιο ικανό επιχειρηματία.

Μέσα σε 18 μήνες, ο Κίριλ κατάφερε να αποκτήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών σε μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου και πετροχημικών, την Sibur. Το μερίδιό του εκτιμάται πως ανέρχεται στα 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την αξία των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως διευθυντής επιχειρήσεων και ίδρυσε μια εταιρεία για την διαχείριση των προσωπικών του επενδύσεων.

Πώς ένας τόσο νέος επιχειρηματίας καταφέρνει να φτάσει τόσο ψηλά και τόσο γρήγορα; Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, το καλοκαίρι του 2013, λίγους μήνες μετά τον γάμο του με την κόρη του Πούτιν, ο Κίριλ ξεκίνησε συζητήσεις σχετικά με την αγορά μετοχών της Sibur με έναν από τους πλουσιότερους φίλους του Ρώσου προέδρου.

Ένα χρόνο αργότερα, κατάφερε να λάβει δάνειο άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από μία τράπεζα στην οποία επικεφαλής είναι ένας από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν και στην οποία ο αδερφός του Κίριλ Σαμάλοφ διατηρεί ανώτερη διευθυντική θέση. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να επενδύσει στην Sibur-μία κίνηση που μέσα σε λίγους μήνες αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα.

Η πορεία της περιουσίας του Κίριλ Σαμάλοφ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ρίχνει φως στο πώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καταλαμβάνουν καίριες θέσεις σε σημαντικές εταιρείες, καθώς επίσης και στο πώς τέτοιου είδους «ευκαιρίες» περνούν από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, με αυτόν τον γάμο ένα μεγάλο μέρος της μεταφοράς πλούτου συνέβη μακριά από οποιονδήποτε δημόσιο έλεγχο.