Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την Ιαπωνία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτω από το μηδέν το επιτόκιο αναφοράς με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε αιφνιδιαστικά ένα επιτόκιο αναφοράς κάτω από το μηδέν, ξαφνιάζοντας τους επενδυτές με μια ακόμα τολμηρή κίνηση για την τόνωση της οικονομίας καθώς οι ασταθείς αγορές και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης απειλούν τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν άνοδο, το γεν υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα επιβάλλει χρεώσεις για τους λογαριασμούς που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα, μια επιθετική πολιτική στην οποία πρωτοστάτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μειώσει το επιτόκιο περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα είπε ότι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία ανακάμπτει μέτρια και η υποκείμενη τάση των τιμών ενισχύεται σταθερά, «αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η αβεβαιότητα για τις αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, και η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές να πλήξουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την εξάλειψη της αποπληθωριστικής νοοτροπίας των ανθρώπων».

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια… για να καθυστερήσει την υλοποίηση αυτών των κινδύνων», δήλωσε ο Κουρόντα σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να χρεώνει επιτόκιο 0,1% σε επιλεγμένους τρεχούμενους λογαριασμούς που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει τη νομισματική της βάση –μετρητά και καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα– κατά 80 τρισεκ. γεν το χρόνο, με αγορές κρατικών ιαπωνικών ομολόγων και στοιχείων ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου.