Ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μετοχές

Ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μετοχές
6747438 24.01.2022 An electronic scoreboard with information about the exchange rate is seen at a currency exchange office in Moscow, Russia. The Russian central bank said on January 24 it was suspending purchases of foreign currency after the stock market and ruble tumbled over fears Russia may attack Ukraine. The Russian currency fell to its lowest point in more than a year against the dollar at 79 rubles. Maksim Blinov / Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες συμπαρασύρουν τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των ανησυχιών για την ανάπτυξη και του πολέμου στην Ουκρανία.

του Berhnard Warner

Ο Γουόρεν Μπάφετ παρομοίασε τις χρηματιστηριακές αγορές με «λέσχη τζόγου» στο ετήσιο συνέδριο των μετόχων της Berkshire Hathaway αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μια ημέρα πριν μιλήσει ο «Μάντης της Όμαχα», ο Απρίλιος έκλεινε με μεγάλη πτώση. Το ξεπούλημα της Παρασκευής, κατά το οποίο ο Nasdaq Composite υποχώρησε 537 μονάδες και ο Dow Jones Industrial Average 939 μονάδες, ώθησε τις αγορές σε ιστορικά ρεκόρ ξεπουλήματος. Ακόμη και η Berkshire Hathaway του Μπάφετ, η οποία ξεπέρασε τις επιδόσεις των περισσότερων blue chips φέτος, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το …μακελειό. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε 3,8%.

Παράλληλα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 13% τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία απόδοση του τεχνολογικού χρηματιστηρίου από το φθινόπωρο του 2008, στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά 21% για το έτος, βρισκόμενος σταθερά σε πτωτική πορεία. Όσον αφορά τον S&P 500, ξεκινά το χειρότερό του έτος από το 1939.

Αλλά οι μετοχές δεν ήταν καν το περιουσιακό στοιχείο κινδύνου με τη χειρότερη απόδοση τον περασμένο μήνα. Το βραβείο του «χειρότερου» πηγαίνει στον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων Bitcoin, το οποίο υποχώρησε κατά 17,8%.

Μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες συμπαρασύρουν τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των ανησυχιών για την ανάπτυξη και του πολέμου στην Ουκρανία. Ούτε η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εταιρειών δε μπορεί να αποκαταστήσει τις περιουσίες των επενδυτών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι απαθείς στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Για τις εταιρείες που δημοσιεύουν άσχημα αποτελέσματα, η τιμωρία είναι αυστηρή. Την Παρασκευή, οι αγορές σφυροκόπησαν την Amazon επειδή ανακοίνωσε άσχημα αποτελέσματα.

Η Apple, επίσης, την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να δώσει στους μετόχους τις εγγυήσεις απόδοσης που είχαν συνηθίσει. Καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αρνήθηκε και πάλι να παράσχει στους επενδυτές προοπτική για το μέλλον. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 3,7% την Παρασκευή, ενισχύοντας το συλλογικό αρνητικό κλίμα γύρω από τις μετοχές.

«Οι απογοητευτικές προοπτικές από τους τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple ενέτειναν την ανησυχία ότι μια αναμφισβήτητα πιο επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σε συνδυασμό με τα ακόμη δυσεπίλυτα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, μπορεί να καταστήσουν πιο άπιαστη την ελπίδα μιας ‘ήπιας παρέμβασης’ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της LPL Financial, μετά το κλείσιμο την Παρασκευή.

Περίπου το 80% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να δώσουν στους επενδυτές κάποιους λόγους ανησυχίας. Συνολικά, η αύξηση των κερδών παραπαίει. Σύμφωνα με το FactSet, οι εταιρείες του δείκτη S&P αναμένεται να επιτύχουν, συνολικά, αύξηση κερδών που ισοδυναμεί με άνοδο 7,1% από έτος σε έτος. Αυτό είναι κάτω από τον μέσο όρο των πέντε και των 10 ετών, υπολογίζει το FactSet.

Η μακροπρόθεσμη εικόνα δε φαίνεται πολύ καλύτερη. Ακριβώς τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αρχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να μετριάσουν τον δραματικό πληθωρισμό, η ανάπτυξη αρχίζει να επιβραδύνεται. Το είδαμε την περασμένη εβδομάδα με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να μειώνεται απροσδόκητα το 1ο τρίμηνο.

Αυτό ανάγκασε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους και να αρχίσουν να τις αναθεωρούν προς τα κάτω. Η τελευταία παρτίδα κακών ειδήσεων έρχεται από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg. Μείωσε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο στο τελευταίο της ερευνητικό σημείωμα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση. «Βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση από τον αυξημένο πληθωρισμό στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Επιπλέον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Πρέπει επίσης να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας», γράφει ο Mickey D. Levy, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg για τις ΗΠΑ, την Αμερική και την Ασία.

Η άλλη εικόνα

Ακόμη και με τον αυξημένο πληθωρισμό και τη χαμηλότερη ανάπτυξη στις προβλέψεις για μεγάλο μέρος του τρέχοντος τριμήνου, υπάρχουν σημάδια ελπίδας για τους επενδυτές. Εάν υπάρξει ανάκαμψη για τις μετοχές, θα προέλθει από εταιρείες που κάνουν δαπάνες, προβλέπει η Goldman Sachs.

«Αναμένουμε ότι οι επαναγορές μετοχών από εταιρείες του δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν κατά 12% ετησίως το 2022 και θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ζήτησης για αμερικανικές μετοχές», έγραψαν σε σημείωμα προς τους επενδυτές οι υπεύθυνοι στρατηγικής έρευνας μετοχών της Goldman, με επικεφαλής τον David J. Kostin. Οι εταιρείες αναμένεται επίσης να καταβάλουν μερίσματα, καθώς και να οδηγήσουν σε άνοδο τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών (όλες αυτές οι μετοχές που υποχωρούν καθιστούν τις εξαγορές ακόμη πιο ελκυστικές) και να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω κεφαλαιουχικές δαπάνες και δαπάνες Ε&Α, οι οποίες τείνουν να οδηγούν σε κέρδη στο μέλλον.

Όσο για τον Μπάφετ, παρ’ όλες τις αμφιβολίες του για τις αγορές, βλέπει μεγάλες ευκαιρίες από το πρόσφατο «μακελειό» των μετοχών. Η Berkshire Hathaway επένδυσε περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές μετοχών το πρώτο τρίμηνο, μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις αγορών της εταιρείας.

Οι μετοχές της Berkshire σημείωσαν άνοδο 0,7% στις συναλλαγές πριν από την αγορά τη Δευτέρα.

Πηγή: fortune.com