Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκιση

Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκιση
epaselect epa07498725 Wikileaks co-founder Julian Assange arrives at Westminster Magistrates Court in London, Britain, 11 April 2019. Wikileaks co-founder Julian Assange was due to appear before the Westminister Court after he was arrested in London on 11 April. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks καταδικάστηκε επειδή είχε καταφύγει στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012 και έτσι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παραβίασης (hacking) κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκιση από δικαστήριο του Λονδίνου.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε επειδή, όταν κατέφυγε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ το 2012, παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, μέσω της οποίας κυκλοφορούσε ελεύθερος, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό στην Σουηδία και οι αρμόδιες αρχές πίεζαν για την έκδοση του.

Όταν κάθε νομικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Αυστραλός χάκερ εξαντλήθηκε, προσέφυγε στην Πρεσβεία της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.

Ο Ασάνζ θα οδηγηθεί και πάλι αύριο ενώπιον δικαστηρίου που θα εξετάσει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κυβερνοπειρατεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».