Ο Αύγουστος «αποζημίωσε» καταστηματάρχες καλλυντικών και κοσμημάτων

Ο Αύγουστος «αποζημίωσε» καταστηματάρχες καλλυντικών και κοσμημάτων
People are shopping wearing protected mask at Ermou street at the center of Athens, Greece on April 16, 2021. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι τάσεις στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τους περιορισμούς των lockdown.

Ανάκαμψη στις πωλήσεις χρυσοχοείων και καταστημάτων καλλυντικών δείχνουν τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. αλλά είναι ζητούμενο πώς θα κλείσει το ταμείο, μετά τις βαριές απώλειες και την διαταραχή που έφεραν τα lockdown.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ανήλθε σε 2,72 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σημειώνοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, όταν είχε διαμορφωθεί σε 2,38 δισ. ευρώ ενώ μείωση 13,7% σημειώνεται σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, όταν είχε ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για τις δραστηριότητες που αφορούν την αγορά ρολογιών και κοσμημάτων, καθώς και καλλυντικών, δεδομένου ότι συγκρίνονται με την χαμηλή βάση του 2020. Ειδικότερα, οι κατηγορίες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου τον Αύγουστο φέτος είναι το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 59,3% και το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 57,8%. Αντίθετα, στο λιανεμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα σημειώθηκε μείωση 10,3%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εξαιτίας των lockdown το λιανεμπόριο έχασε περίπου 4,5 δισ. ευρώ, με τις απώλειες στο δ’ τρίμηνο να φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ και με μόνες ωφελημένες τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου, στις οποίες ο τζίρος αυξήθηκε πέρυσι κατά 18%. Μάλιστα οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τους ήταν οι δύο κατηγορίες που, όπως αναφέρθηκε, υπεραπέδωσαν τον Αύγουστο φέτος, το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, που εμφάνισε μείωση 46,8% το 2020, ο κλάδος καλλυντικών, με μείωση 39,4% αλλά και το λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, που εμφάνισε μείωση 39,8%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι αν και οι παραπάνω κλάδοι ανακάμπτουν η διάρθρωσή τους έχει αλλάξει, με κυρίαρχο στοιχείο τη μετατόπιση τζίρου στο ψηφιακό κανάλι ενώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα στα καλλυντικά, σημαντικό μερίδιο έχει αποσπάσει το κανάλι των supermarket. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, τα κανάλια των supermarket και των φαρμακείων παρέμειναν ανοιχτά, γεγονός που βοήθησε στη διατήρηση των πωλήσεων του κλάδου. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν για τα πολυκαταστήματα και καταστήματα καλλυντικών, για τις boutiques και τα κομμωτήρια ενώ σε επίπεδο προϊόντων, οι κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν το μακιγιάζ και τα αρώματα. Πάντως φορείς της αγοράς προβλέπουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Το ψηφιακό κανάλι άλλαξε τα δεδομένα και στον κλάδο ρολογιού και κοσμημάτων, με τους επαγγελματίες να έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το παρεμπόριο, καθώς εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκε. Ενδεικτικά, αναφέρουν περιστατικά ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν φωτογραφίες γνησίων ρολογιών συνοδεύοντάς τα με κάρτες εγγύησης. Το φαινόμενο πλήττει μια κατηγορία κρίσιμης σημασίας, αυτή με λιανική τιμή πώλησης έως 500 ευρώ, που είναι η κατηγορία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αριθμό τεμαχίων, όπου άλλωστε δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη μερίδα καταστημάτων.