Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει άρση της καραντίνας στη Βρετανία «σε φάσεις»

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει άρση της καραντίνας στη Βρετανία «σε φάσεις»
epa08326125 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson speaks during a news conference inside 10 Downing Street in London, Britain, 12 March 2020 (reissued 27 March 2020). According to reports, British Prime Minister Boris Johnson was tested positive for coronavirus COVID-19. Johnson is on home quarantine but continues to work. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον νέο κορωνοϊό, πίσω από την Ιταλία. Καταμετρά ήδη 28.446 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.599 (+4.339).

Υπό πίεση να παρουσιάσει μια στρατηγική χαλάρωσης της καραντίνας, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι προετοιμάζει μια διαδικασία άρσης των περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού «σε φάσεις».

Αυτός ο οδικός χάρτης αναμένεται να εξηγηθεί λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, οι γιατροί του οποίου εξέταζαν το ενδεχόμενο να ανακοινώσουν τον θάνατό του, όταν νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, χτυπημένος από τη νόσο Covid-19.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ζούμε με έναν βαθμό περιορισμών» εωσότου βρεθεί ένα εμβόλιο, προειδοποίησε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση της καραντίνας «σε φάσεις», με την πιθανότητα να αναστείλει την όλη διαδικασία και να επιστρέψει σε προηγούμενα στάδια, εφόσον χρειαστεί.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον νέο κορωνοϊό, πίσω από την Ιταλία. Καταμετρά ήδη 28.446 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.599 (+4.339).

Οι αρχές φοβούνται ότι η πρόωρη χαλάρωση της καραντίνας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, παρά τη μείωση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ταμπλόιντ The Sun σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αφηγήθηκε λεπτομερώς την εμπειρία του με τη νόσο Covid-19 και δήλωσε ότι «κινητοποιήθηκε από την επιθυμία του» να βοηθήσει τη χώρα να σταθεί ξανά «στα πόδια της».

Εκτός της εφαρμογής διαφορετικών ωραρίων εργασίας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή την προώθηση των μετακινήσεων με ποδήλατο, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι να τίθενται σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.

«Εξετάζω αυτό το θέμα, ώστε, όταν τα ποσοστά μόλυνσης θα είναι εκτός ελέγχου στη χώρα, να μην εισάγουμε» την ασθένεια, είπε στο BBC ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα The Observer, το 67% των Βρετανών εκτιμά ότι είναι πρόωρο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα στάδια.