Ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο: Πώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο που τρώμε

Ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο: Πώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο που τρώμε
Swiss food giant Nestle CEO Ulf Mark Schneider addresses the annual general shareholders meeting on April 11, 2019 in Lausanne. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé μιλάει για την πανδημία του COVID-19, την επίδρασή της στον κλάδο των τροφίμων και στον τρόπο που τρώμε.

της Beth Kowitt

Το 2017, ο Mark Schneider έγινε ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Nestlé που ήρθε εκτός εταιρείας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Από τότε, κλείνει συνεχώς συμφωνίες, μετατρέποντας την εταιρεία από κολοσσό των καταναλωτικών αγαθών σε μια αυτοκρατορία υγείας, ευεξίας και διατροφής. Μιλήσαμε με τον Schneider για το τι σημαίνει να ηγείσαι της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο στη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης και το πώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο που τρώμε.

Ας ξεκινήσουμε με τον COVID, καθώς αυτό σκέφτονται όλοι σήμερα. Η Nestlé ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που διέκοψε τις μετακινήσεις των εργαζομένων τον Φεβρουάριο. Τι οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Schneider: Τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, όπως όλοι οι άλλοι, βρισκόμουν σε εγρήγορση απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Είχαμε εμπειρία από πρώτο χέρι μέσω των εκτεταμένων δραστηριοτήτων μας στην Κίνα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Nestlé μετά τις ΗΠΑ.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία που έκανε τη διαφορά για μένα: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου. Ένας συνάδελφος μου έστειλε μέσω e-mail μερικές φωτογραφίες από τη βόρεια Ιταλία, όπου οι άνθρωποι έκαναν ψώνια σε κατάσταση πανικού. Ήταν πολύ σαφές: Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και δεν θα μπορούσαμε πλέον να τη συγκρατήσουμε παγκοσμίως. Εκείνη τη στιγμή στάλθηκαν πολλά email σε ολόκληρη την εταιρεία, που έλεγαν: «Αυξήστε τα επίπεδα των αποθεμάτων σας, ανεξάρτητα από το τι είναι αυτά. Μην προσπαθήσετε να είστε έξυπνοι – απλώς βεβαιωθείτε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες πρώτες ύλες μπορεί να βρίσκονται σε έλλειψη ή ποια αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να εμφανίσει κενά». Γνωρίζαμε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η αδιάλειπτη προσφορά τροφίμων και ποτών θα ήταν καθοριστικής σημασίας. Οι άνθρωποι ήθελαν να δουν τα ράφια να είναι εφοδιασμένα. Και μερικές από τις αρχικές αγορές σε καθεστώς πανικού ήταν ακριβώς επειδή οι άνθρωποι είχαν αμφιβολίες γι’ αυτό.

Στις 25 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκαν οι περιορισμοί στα ταξίδια. Ήμουν πραγματικά στο δρόμο στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν το τελευταίο μου μεγάλο διασυνοριακό ταξίδι. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα συμμορφωνόταν με αυτούς τους κανόνες.

Πώς βλέπετε την πανδημία να αλλάζει τον κλάδο μακροπρόθεσμα;

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν σαφώς η μετάβαση από την κατανάλωση εκτός σπιτιού στην κατανάλωση μέσα στο σπίτι. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη τάση, γιατί εδώ και χρόνια οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και ποτό εκτός σπιτιού. Σε όλο τον κόσμο, τα μεγέθη διαμερισμάτων, τα μεγέθη των κουζινών, τα μεγέθη των ντουλαπιών συρρικνώνονται, επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν όλο και περισσότερο εν κινήσει και στο δρόμο. Και τώρα ξαφνικά, υπάρχει αυτή η εκρηκτική μεταστροφή.

Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιστρέψουν τα πράγματα στο επίπεδο πριν από την κρίση. Νομίζω ότι θα χρειαστεί ένα εμβόλιο που θα δώσει στους ανθρώπους ηρεμία.

Από τότε που γίνατε CEO έχετε ολοκληρώσει πάνω από 50 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του τμήματος γλυκισμάτων στις ΗΠΑ. Μιλάμε απλώς για επιχειρηματικές αποφάσεις, ή αφορούν και τα είδη των προϊόντων που θέλετε να πουλάτε ως εταιρεία;

Οι συμφωνίες αυτές προσέφεραν στην εταιρεία ένα χαρτοφυλάκιο που είναι υψηλότερης ανάπτυξης και μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους, ενώ παράλληλα παραπέμπει περισσότερο στην υγεία και την αειφορία – μοτίβα που ακολουθούμε υπομονετικά εδώ και χρόνια. Για να το θέσω απλά, το μόττο μας είναι «Καλό για σας, καλό για τον πλανήτη». Νομίζω ότι αυτές είναι δύο ελκυστικές καταναλωτικές προτάσεις στις μέρες μας.

Οι εναλλακτικές κρέατος βασισμένες σε φυτά είναι ένας κλάδος που θα ονομάζαμε «ασυμβίβαστο», και είμαστε πολύ δραστήριοι εκεί. Παρέχουμε φυτικές εναλλακτικές που έχουν την ίδια γεύση, προσφέρουν καλύτερα θρεπτικά συστατικά, και έχουν ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι ίδιες αρχές βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές από τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Έχετε επίσης ανακοινώσει ότι διερευνάτε μια πώληση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς σας στο νερό στις ΗΠΑ. Τι τροφοδοτεί αυτή την απόφαση;

Η Nestlé ήταν από τους πρωτοπόρους στον κλάδο εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο κόσμος συζητούσε ακόμη ποιος θα κέρδιζε τους πολέμους της cola, ποντάραμε στο νερό ως μια υγιεινή μορφή ενυδάτωσης. Το ότι κάναμε το νερό διαθέσιμο με ασφαλή και βολικό τρόπο σε πολλούς ανθρώπους νομίζω ότι ήταν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και κάτι που υποστηρίζουμε έντονα.

Ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας στο νερό στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ένα τμήμα που είναι αρκετά αδιαφοροποίητο – απιονισμένο νερό και νερό πηγής. Βλέπουμε μια καλύτερη ευκαιρία σε premium νερά και σε αυτό που ονομάζουμε λειτουργικό νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει θρεπτικά μικρο-συστατικά για ορισμένα επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένας κλάδος που δέχεται πολλές κριτικές για τη χρήση πλαστικών. Έπαιξε το γεγονός αυτό ρόλο στην απόφασή σας;

Έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε. Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τίποτα. Αλλά με αυτά τα δύο τμήματα, το λειτουργικό νερό και τα νερά υψηλής ποιότητας, βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο σημείο τιμής που μας επιτρέπει επίσης να αναζητήσουμε πιο φιλόδοξες περιβαλλοντικές λύσεις, όπως καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικές συσκευασίας.

Το πλαστικό μιας χρήσης έχει αναβιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η βιωσιμότητα θα εξακολουθήσει να αποτελεί καταναλωτική προτεραιότητα μετά τον COVID-19;

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν περισσότερα πλαστικά μιας χρήσης όταν δεν είχαν τίποτα άλλο στη διάθεσή τους. Αλλά το ότι συνέβη η κρίση δεν σημαίνει ότι έχουμε περισσότερο χρόνο αναφορικά με το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, αντιμετωπίζουμε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση επειδή όλα αυτά τα χρήματα που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα λείψουν στον δημόσιο τομέα για τη χρηματοδότηση αυτών των άλλων προκλήσεων και, ως εκ τούτου, δυστυχώς ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί.