Ο CEO της Pfizer «τσάκισε» τη γραφειοκρατία για να μπορέσει να παραδώσει σε χρόνο-ρεκόρ ένα εμβόλιο για τον COVID

Ο CEO της Pfizer «τσάκισε» τη γραφειοκρατία για να μπορέσει να παραδώσει σε χρόνο-ρεκόρ ένα εμβόλιο για τον COVID
Pfizer CEO Albert Bourla poses for pictures during the inauguration ceremony of the company’s new center for Digital Innovation and Business Operations and Services, in Thessaloniki, on October 12, 2021. - Pfizer’s investment in Thessaloniki will contribute 650 million euros to the northern port city’s economy and generate much-needed job. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP) Photo: AFP
Ο Bourla ανέφερε ορισμένες στρατηγικές αποφάσεις που έλαβε η Pfizer, οι οποίες τη βοήθησαν να προχωρήσει ταχύτερα προς ένα εμβόλιο, στο ακροατήριο της εκδήλωσης CEO Initiative του Fortune τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον.

της Alyssa Newcomb

Η Pfizer έχει αναμφίβολα αλλάξει τον κόσμο με το εμβόλιο κατά του COVID-19, το οποίο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να παραμείνουν οι άνθρωποι υγιείς.

Πέρυσι, οι ομάδες της φαρμακευτικής εταιρείας εργάστηκαν με ταχύτητα-ρεκόρ για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν ένα εμβόλιο mRNA, το οποίο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες στα κύτταρα ενός ατόμου για να φτιάξει μια πρωτεΐνη που πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση.

«Ήταν μια εποχή που ο κόσμος ήταν πραγματικά φοβισμένος. Ήταν μια εποχή που όλοι ζούσαμε πράγματα που δεν είχαμε ζήσει ποτέ πριν, που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα ζούσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Dr. Albert Bourla στο ακροατήριο της εκδήλωσης CEO Initiative του Fortune τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον.

Η διάσωση ζωών και ο τερματισμός των lockdown ήταν φυσικά τεράστια κίνητρα. Όμως, ο Bourla ανέφερε κι ορισμένες στρατηγικές αποφάσεις που έλαβε η εταιρεία, οι οποίες τη βοήθησαν να προχωρήσει ταχύτερα προς ένα εμβόλιο.

Ο CEO είπε ότι η Pfizer επικεντρώθηκε στον τερματισμό της εσωτερικής και εξωτερικής γραφειοκρατίας που διαφορετικά θα επιβράδυνε τους επιστήμονές της. Η φαρμακοβιομηχανία δεν πήρε χρήματα από την κυβέρνηση, επειδή, σύμφωνα με τον Bourla, οι επιστήμονες της Pfizer θα έπρεπε τότε να χάνουν χρόνο σε συνεδριάσεις επιτροπών αναλύοντας σχολαστικά πώς δαπανούσαν τη δημόσια χρηματοδότηση.

Ο Bourla φρόντισε επίσης να ενσωματωθεί στις ομάδες, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ταχύτερα.

Στους οργανισμούς, «λόγω των σιλό, είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις», είπε. Η παρουσία του CEO ή άλλου στελέχους στις συναντήσεις βοήθησε στην επιτάχυνση της διαδικασίας στη Pfizer.

Η ομάδα της Pfizer λειτουργούσε επίσης με αίσθηση του σκοπού, η οποία, όπως είπε, πλαισιωνόταν από το ερώτημα: «Αν όχι εμείς, τότε ποιος;».

«Ήταν μια εποχή που οι άνθρωποι έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ό,τι κι αν συνέβαινε», τόνισε ο Bourla.

Ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης δοκιμής εμβολίου, ο αντίκτυπος της Pfizer ήταν αναμφισβήτητος. Εκτός από το εμβόλιο, η Pfizer διαθέτει επίσης ένα αντιιικό χάπι.

«Αν δεν είχαμε έναν ζωντανό κλάδο βιοεπιστημών, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος.

Πηγή: fortune.com