Ο CEO της Slack τα είπε όλα για την επιστροφή στο γραφείο: «Στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε τι να κάνουν»

Ο CEO της Slack τα είπε όλα για την επιστροφή στο γραφείο: «Στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε τι να κάνουν»
Woman working from home at laptop. (Photo by PAUL BRADBURY/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Τώρα που η εξ αποστάσεως εργασία έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο για καθημερινές στιγμές με τους αγαπημένους τους, «είναι απίθανο να είναι σε θέση να παραιτηθούν από αυτή την ευκαιρία».

Της Jane Thier

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους από ποτέ άλλοτε από την έναρξη της πανδημίας, τα αφεντικά εξακολουθούν να μην καταφέρνουν να τους βάλουν όλους πίσω στα γραφεία τους.

Το κόλπο, λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Slack, Stewart Buttefield, είναι να κάνουν τους εργαζομένους να αισθάνονται ότι είναι δική τους απόφαση. Αυτό προϋποθέτει το να τους δίδεται αξία.

«Οι άνθρωποι θέλουν δομή και στους ανθρώπους αρέσουν τα όρια», δήλωσε ο Buttefield στην αρχισυντάκτρια του Fortune, Alyson Shontell, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ αυτή την εβδομάδα στο Connect, την εκπαιδευτική κοινότητα του Fortune. «Αλλά δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν, οπότε νομίζω ότι το μυστικό είναι να μην τους κάνεις να αισθάνονται ότι η αυτονομία τους ακυρώνεται ή ότι οι ιδέες τους δεν είναι σημαντικές, δίνοντας ταυτόχρονα κάποια δομή».

Αυτή η δομή, συνέχισε, είναι πολύ πιο δύσκολο να καθοριστεί. Είπε ότι εκτιμά τις απογοητεύσεις και τις προκλήσεις τόσο μεταξύ των διευθυντών όσο και των εργαζομένων. «Αλλά νομίζω ότι και στις δύο περιπτώσεις, είναι πραγματικά μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό, και αυτό είναι που πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι».

Όλα αυτά τα λέει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας της οποίας ολόκληρος ο σκοπός είναι να κάνει πιο εφικτή την κατανομή του εργατικού δυναμικού.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Slack εξαρτάται από τη δυνατότητα των ομάδων να εργάζονται παραγωγικά από όλο τον κόσμο, και για τον Butterfield, η κατανόηση των ορίων και των δυνατοτήτων αυτού του πράγματος είναι υψίστης σημασίας. Η ίδια η Slack αγκαλιάζει την ασύγχρονη, ευέλικτη ως προς την τοποθεσία εργασία, υποστηριζόμενη από τα δικά της δεδομένα και την έρευνά της. Τον Σεπτέμβριο του 2020, εγκαινίασε τη δεξαμενή σκέψης Future Forum, με στόχο την παροχή πληροφοριών στις εταιρείες που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο νέο ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον.

Πρόσφατη έρευνα του Future Forum διαπίστωσε ότι το 80% των εργαζομένων επιθυμεί ευελιξία στον τόπο εργασίας τους και το 94% επιθυμεί ευελιξία στον χρόνο εργασίας τους. «Δεν είναι μόνο το να μπορείς να ζεις κάπου αλλού, αν και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο Butterfield στην Shontell. «Είναι η ευελιξία».

Διηγήθηκε μια πρόσφατη συζήτηση με τον επικεφαλής πωλήσεων της Slack στη Βόρεια Αμερική, ο οποίος κάθε Πέμπτη φεύγει νωρίς από τη δουλειά του για να πηγαίνει τον γιο του στις 4 μ.μ. στους αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος παίδων.

«Ποτέ δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό πριν από την πανδημία», είπε ο Butterfield, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει ένα παιδί ενάμιση έτους, με το οποίο η σχέση του θα ήταν διαφορετική σε έναν κόσμο πριν από την πανδημία, όπου θα πάλευε «να γυρίσει στο σπίτι μερικές φορές την εβδομάδα» πριν ο γιος του πάει για ύπνο.

Τώρα που η εξ αποστάσεως εργασία έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο για τέτοιες καθημερινές στιγμές με τους αγαπημένους τους, «είναι απίθανο να είναι σε θέση να παραιτηθούν από αυτή την ευκαιρία».

Πηγή: fortune.com