Ο «χάρτης» της ξενοδοχειακής αγοράς: Τι σχεδιάζουν οι όμιλοι για τη φετινή σεζόν

Ο «χάρτης» της ξενοδοχειακής αγοράς: Τι σχεδιάζουν οι όμιλοι για τη φετινή σεζόν
Ποια πεντάστερα ανοίγουν και πότε - Τα διλήμματα για τους μεγάλους παίκτες της Αθήνας και το χάσμα μεταξύ "πρόθεσης κράτησης" και προκαταβολής.

Με δύο στους τρεις ταξιδιώτες να εμφανίζονται πρόθυμοι να αρχίσουν τα διεθνή ταξίδια αναζητώντας ασφάλεια, χαλάρωση και διασκέδαση (όπως έδειξε μια δημοσκόπηση της Mindhaus) μετά τους περιορισμούς, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι μπορεί να “σωθεί” ένα κομμάτι της πίτας της ξενοδοχειακής αγοράς σε μια κατά τα άλλα “χαμένη χρονιά”.

Ωστόσο από την “πρόθεση κράτησης” μέχρι την προκαταβολή, υπάρχει ένα χάσμα αβεβαιοτήτων. Ορισμένες από αυτές θα πάψουν να υφίστανται όταν εξειδικευτούν ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, μαζί με ό,τι περιλαμβάνει το τουριστικό ταξίδι. Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις και οι ανοιχτές επαφές με τις αγορές “κλειδιά” αναδύουν προκλήσεις. Ωστόσο υπάρχει πίεση για επιχειρηματικές αποφάσεις. Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και από 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Σήμερα υπάρχουν πολλά μεγάλα ξενοδοχεία που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη reopening, όπως κεντρικά πεντάστερα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη σχέδια είναι Μεγάλη Βρεταννία, Marriott και Caravel ενώ ο Αστέρας Βουλαγμένης επανεκκινεί τη δραστηριότητά του θέτοντας σταδιακά στη διάθεση του κοινού του μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τα μπάνγκαλοου που διαθέτει. Επίσης, κάποια μικρότερα ξενοδοχεία προτίθενται να ανοίξουν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεικτικά σημειώνεται το Titania, που φέρεται να εγκαινιάζει και πάλι τη λειτουργία του στις 16 Ιουνίου, τα ΥΕS!, που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου ενώ περί τα τέλη Ιουνίου προγραμματίζει reopening το Hera Hotel.

“Δεν έχουν όλα τα ξενοδοχεία τους ίδιους drivers όσον αφορά το άνοιγμα”, μας ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, που σημείωνε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες κάποια ξενοδοχεία άρχισαν να λαμβάνουν περισσότερες κρατήσεις από ακυρώσεις. Το τοπίο είναι ακόμη θολό για το σύνολο της αγοράς, ακόμη και για ομίλους με πολλές μονάδες που διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά, γεγονός που τους διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση του κόστους λειτουργίας με το σταδιακό “ξεκλείδωμα” μονάδων ανάλογα με τη ζήτηση.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί μεγάλοι όμιλοι, που έχουν ανακοινώσει αποφάσεις ενώ υιοθετούν και ειδικά μέτρα για να καταδείξουν την ευαισθησία τους στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να ανοίξει 20 από τα 36 ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel αναμένοντας στο επόμενο διάστημα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρότητες, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των μονάδων που θα δαθέσει στην αγορά.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου bluegr στόχος είναι να ανοίξουν και τα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας Minos Beach art hotel, Minos Palace hotel & suites και Candia Park village.

H Domotel Hotel & Resorts ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά τα πολυτελή boutique και lifestyle ξενοδοχεία της σε δημοφιλείς και εύκολα προσβάσιμους με αυτοκίνητο τουριστικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα (Domotel Kastri), η Θεσσαλονίκη (Domotel Olympia), ο Βόλος (Domotel Xenia Volos), η Καρδίτσα (Domotel Arni), τα Σύβοτα (Domotel Agios Nikolaos) και η Αράχωβα (Domotel Anemolia). Η εταιρεία προχώρησε μάλιστα σε στρατηγική συνεργασία με τη Revival Consulting Services S.A., για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρoτύπου πιστοποιητικού για την υγιεινή και ασφάλεια των επισκεπτών της, του B&W της Swiss Approval. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, CEΟ της Domotel Hotels & Resorts, επελέγη ένα από τα ξενοδοχεία να είναι τo lab hotel για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προτύπου πιστοποιητικού που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον του τουρισμού.

Στην έναρξη λειτουργίας της πλειονότητας των ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει στο portfolio της σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο και Πάρο, προχωρά η Aqua Vista Hotels, σταδιακά μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει η ελληνική κυβέρνηση. Οι συνθήκες είναι σαφώς δύσκολες, σύμφωνα με τον Γιώργο Γραφάκο, Πρόεδρο της Aqua Vista Hotels, που ξεκινά πάντως με αισιοδοξία και πίστη στο “ελληνικό brand”.

Σταδιακά σχεδιάζει την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς του και το Costa Navarino αξιοποιώντας τις ανεξάρτητες βίλες, όπως και ο όμιλος Μήτση, με το Sofitel και ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Από 1η Ιουνίου ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Aerotel της οικογένειας Βασιλικού, Stratos Vassilikos, Alexandros και Parthenon στην Αθήνα. Σε τροχιά επανεκκίνησης έχουν τεθεί μονάδες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως Achaia Beach και Patras Smart Hotel στην περιοχή της Πάτρας καθώς επίσης και το Galaxy Hotel στην Καβάλα.

Στις 12 Ιουνίου αναμένεται το reopening του Four Seasons Astir Palace. Aπό 18 Ιουνίου ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο AKS Hotels, Porto Heli και Hinitsa Bay ενώ την ίδια μέρα αναμένεται το reopening του Amanzoe και 1η Ιουλίου φέρεται να ανοίγει το Canaves στη Σαντορίνη, της οικογένειας Χαϊδεμένου.

Ένα άλλο πεντάστερο, το Kinsterna στη Μονεμβασιά σχεδιάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ανοίξει στις 5 Ιουνίου ενώ στις 5 Ιουλίου ανοίγει το Kouros στη Μύκονο. To επιτελείο του Sani κατά πληροφορίες προσανατολίζεται στις 15 Ιουνίου ενώ ο όμιλος Santikos φέρεται να θέτει ορόσημο την 26η Ιουνίου και ο κατάλογος μεγαλώνει.