Ο χρυσός και άλλα ορυκτά επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο χρυσός και άλλα ορυκτά επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό σε διαγνωστικά τεστ του Covid-19.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να εργάζεται πυρετωδώς για την εξεύρεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας είναι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19 θα πραγματοποιούνται τακτικά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε κάθε νέος φορέας που εντοπίζεται να απομονώνεται άμεσα και να ιχνηλατούνται πλήρως οι επαφές του.

Στον χρυσό στρέφονται οι επιστήμονες για την άμεση και αποτελεσματική διάγνωση του νέου κορωνοϊού, αξιοποιώντας τον ως βασικό στοιχείο σε ορισμένα τεστ. Αυτό που διαπιστώθηκε στην πράξη είναι ότι αρκεί μια ελάχιστη ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου, σε μέγεθος νανομορίων, προκειμένου, κατά την εκπόνηση του τεστ, να διασφαλιστεί η ακρίβεια αλλά και η ταχύτητα της διάγνωσης.

Άλλωστε η συνεισφορά του χρυσού είναι ευρέως γνωστή σε ότι αφορά στην ιατρική έρευνα, τον διαγνωστικό έλεγχο, ενώ εφαρμόζεται και στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα. Επιπρόσθετα, αξιοποιείται από την σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αναμφίβολα, στο άκουσμα της είδησης αυτής, κάποιος θα περίμενε ότι η ενσωμάτωση του χρυσού θα εκτόξευε στα ύψη το κόστος των διαγνωστικών τεστ, τα οποία αυτομάτως θα γίνονταν προνόμιο των λίγων. Κι όμως θα σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι το εν λόγω στοιχείο στην πραγματικότητα ρίχνει κατά πολύ τα κόστη, κι αυτό διότι ένα τεστ LFA – το οποίο εμπεριέχει νανομόρια χρυσού και χρησιμοποιείται ήδη από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία – είναι πιο γρήγορο συγκριτικά με τα  «παραδοσιακά» τεστ που απαιτούν τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς και κατόπιν την αποστολή τους σε εργαστήριο ώστε να γίνει εκεί η ανάλυση.

Ειδικότερα, τα τεστ LFA, χάρη στη σύσταση και τις ιδιαιτερότητες του χρυσού, επιτρέπουν στους γιατρούς να έχουν τα αποτελέσματα στα χέρια τους μέσα σε 15 με 20 λεπτά.

Τα μέταλλα που θωρακίζουν την υγεία μας

Εκτός από τον χρυσό, υπάρχουν δεκάδες μέταλλα και ορυκτά τα οποία πέραν της βιομηχανικής τους χρήσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την ιατρική. Για παράδειγμα, ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική και θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.

Τέλος, ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανισμό, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των ιογενών μολύνσεων.

Στη χώρα μας, η οποία διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο στο υπέδαφός της, τα παραπάνω μέταλλα εξορύσσονται υπεύθυνα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός, εταιρεία η οποία  συν τοις άλλοις συνέδραμε στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ των δράσεων της ήταν η σύσταση έκτακτου ταμείου αρωγής τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου στον Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Μια ψηφιακή φορητή ακτινολογική μονάδα, φορητοί παρακλίνιοι αναπνευστήρες, προστατευτικές ασπίδες προσώπου και ολόσωμες προστατευτικές φόρμες για τα νοσοκομεία αναφοράς ΓΝΧ Πολυγύρου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, οικονομική ενίσχυση προς το Υπουργείο Υγείας και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δωρεά για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, συγκαταλέγονται στις δράσεις στις οποίες προέβη η Ελληνικός Χρυσός από την πρώτη στιγμή.