Ο Δένδιας σκέφτεται για την Ελλάδα το φιλανδικό μοντέλο στράτευσης – Τι ορίζει για θητεία, εφέδρους και αξιωματικούς

Ο Δένδιας σκέφτεται για την Ελλάδα το φιλανδικό μοντέλο στράτευσης – Τι ορίζει για θητεία, εφέδρους και αξιωματικούς
Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.

Επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία πραγματοποιεί την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την οποία είχε συνάντηση με τον ομόλογο του, Άντι Χακάνεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά την επίσκεψη «θα συζητηθούν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θα υπάρξει ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας».

Η θητεία

Όπως αναφέρεται στο site των φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα.

Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων.

Επιστράτευση

Όλοι οι άνδρες που κλείνουν τα 18 τους χρόνια συμμετέχουν σε επιστράτευση το ίδιο έτος. Κατά την επιστράτευση, ελέγχεται η καταλληλότητα των στρατεύσιμων για υπηρεσία. Τους ρωτούν για τις επιθυμίες τους σχετικά με τη θητεία τους και με βάση αυτές, τους δίνουν την ημερομηνία έναρξης και τον τόπο της θητείας τους. Κατά την επιστράτευση δεν καθορίζεται ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας των κληρωτών. Εάν ένας στρατεύσιμος δεν κριθεί ικανός για υπηρεσία, απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία εν καιρώ ειρήνης. Ο στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει αναβολή της εισόδου του στη θητεία για δικαιολογημένο λόγο.

Η διάρκεια της θητείας

Όλοι οι στρατεύσιμοι ξεκινούν τη στρατιωτική τους θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ο καθένας μπορεί να έχει καλές επιδόσεις στη στρατιωτική θητεία, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για καθήκοντα τάξης υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα τάξης που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν την άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες.

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

Έφεδροι

Μετά τη στρατιωτική θητεία, αποστρατεύεστε στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία μέχρι να συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους.

Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επιμορφωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: