Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές πετρελαίου το 2023

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές πετρελαίου το 2023
Photo: pixabay.com
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2023, όμως οι δυτικές κυρώσεις θα πλήξουν εν τέλη την παραγωγή της Ρωσίας.  

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν το επόμενο έτος, καθώς οι κυρώσεις συμπιέζουν τη ρωσική παραγωγή και η ζήτηση ξεπερνά τις προηγούμενες προσδοκίες, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η παραγωγή της Ρωσίας – η οποία επιβεβαίωσε προηγούμενες προβλέψεις του οργανισμού για κατάρρευση φέτος – οδεύει προς πτώση 14% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη η IEA. Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα μπορούσε να αντιστραφεί η πρόσφατη τάση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, τα οποία έχουν υποχωρήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο μετά τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και τέσσερις μήνες.

«Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τις προμήθειες προϊόντων μένει να φανεί», ανέφερε η IEA. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα άλλο ράλι τιμών».

Ο Οργανισμός, ο οποίος συμβουλεύει τις μεγάλες οικονομίες, ενίσχυσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα εν μέσω έντονης ανάπτυξης της Ινδίας και εκπληκτικής ανθεκτικότητας της Κίνας. Η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΙΕΑ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις του ότι οι κυρώσεις θα μείωναν την παραγωγή. Οι αποστολές πετρελαίου της Μόσχας σκαρφάλωσαν στο υψηλό επτά μηνών των 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Νοέμβριο, αν και τα έσοδα μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ανθεκτικότητα της Ρωσίας συνέβαλε επίσης σε μικρότερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν από τον ΟΠΕΚ+, ανέφερε ο ΔΟΕ. Το καρτέλ 23 εθνών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή τον περασμένο μήνα κατά μόλις ένα τέταρτο των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που είχε ανακοινώσει, καθώς πολλά μέλη είχαν ήδη παραγωγή κάτω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ