Ο Έλληνας που ανέδειξε τη σημασία του «Speciality Coffee»

Ο Έλληνας που ανέδειξε τη σημασία του «Speciality Coffee»

Ο Γιάννης Ταλούμης μιλά στο FortuneGreece για την Taf, τις διεθνείς διακρίσεις και τη διαδραστική εμπειρία του Taf Coffee στο κέντρο της Αθήνας.

Τα τελευταία 23 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της αξίας του καφέ speciality στην ελληνική αγορά και έχει μάθει στους Έλληνες τι θα πει ποιοτικός καφές. Από ένα μικρό καφεκοπτείο μετέτρεψε την επιχείρησή του σε μια εξελιγμένη μονάδα παραγωγής καφέ. Ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τις εξελίξεις που συντελούνταν στον κλάδο του καφέ στην Αμερική και που καθιέρωσαν τον espresso ως ρόφημα στην χώρα μας.

Σήμερα κατέχοντας ένα μερίδιο αγοράς κοντά στο 20% η Taf Coffee του Γιάννη Ταλούμη συγκαταλέγεται στην πρώτη τετράδα με τις δυναμικότερες εταιρείες παραγωγής καφέ στην Ελλάδα.

Ο «σπόρος» για την ενασχόληση με τον κλάδο του καφέ ενυπήρχε μέσα του πριν καν ακόμα σκεφτεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η πρώτη επαφή έγινε σε γνώριμα μονοπάτια, αφού μέλη της οικογένειάς του που ζουν στο εξωτερικό είχαν πρότερη επιχειρηματική δραστηριοποίηση  στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Ο καφές για μένα είναι η αντίληψη των διαφορετικών γεύσεων και αρωμάτων. Πέρα από την απόλαυση που μου δίνει η κατανάλωσή του, μου αρέσει να βλέπω τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του. Ο καφές είναι ένα πράγμα πολύπλοκο, ένας διαρκής πειραματισμός και όποιος λέει ότι τον γνωρίζει σε βάθος μάλλον δεν έχει ιδέα», αναφέρει στο FortuneGreece.com o ιδιοκτήτης της Taf.

Όλα ξεκίνησαν τέλη δεκαετίας ’80 με αρχές δεκαετίας ’90. Η ίδρυση της Taf και το άνοιγμα του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο συνέπεσαν χρονικά με την έλευση του espresso σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος δειλά δειλά διεκδικούσε ένα μικρό κομμάτι από την πίτα. Έχοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία της γνωστής εταιρείας Danesi στην Ελλάδα, ο Γιάννης Ταλούμης «έχτιζε» παράλληλα ένα brand το οποίο θα ήταν η δική του εναλλακτική πρόταση καφέ. «Η αλήθεια είναι πως ήταν ένα ρεύμα από την Αμερική που τότε αρχίζαμε να το μαθαίνουμε. Ήταν πολλοί εκείνοι που δεν είχαν πιάσει τον παλμό της αγοράς, την οποία θα χαρακτήριζα κατακερματισμένη και ελάχιστα δομημένη».

Το 2005 ήταν χρονιά- «σταθμός». Ήταν η περίοδος που εντατικοποιούσε τις έρευνες αγοράς για την τοποθέτηση του brand Taf. Υλοποιώντας επενδύσεις 500.000 ευρώ και έρευνα, είδε το δημιούργημά του να ωριμάζει αρκετά ώστε να κάνει πιο στοχευμένα την εμφάνισή του μέσα στο 2008. «Ήθελα να φτιάξω τον πιο ξεχωριστό καφέ, κάτι που θα ήταν καινούριο για την ελληνική αγορά και το οποίο θα έφερε το δικό μας εμπορικό σήμα. Στόχος ήταν να πιάσουμε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, όπως και έγινε».

Για να ολοκληρωθεί το project  που είχε στο μυαλό του η τελευταία «πινελιά» μπήκε όταν υποδέχτηκε τους λάτρεις του καφέ στον δικό του χώρο.

Το 2009 άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας την καφετέρια Taf Coffee, μέσα από την οποία μοιράζεται τα «μυστικά» του καφέ με τους πελάτες του, ενώ τους αφηγείται τη διαδρομή που ακολούθησε ο καφές πριν φτάσει στην κούπα τους. «Είναι το δικό μας σημείο πώλησης, στο οποίο υπάρχει διαδραστική επαφή του καταναλωτή με τον barrista. Αυτό που το καθιστά μοναδικό στο είδος του είναι πως ο πελάτης δεν παίρνει απλά ένα ρόφημα, αλλά όλη την εμπειρία. Οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν τη φιλοσοφία μας άμεσα και τους άρεσε. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους πελάτες μας στο κομμάτι της χονδρικής, οι οποίοι χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια για να το καταλάβουν».

Το μαγαζί είναι στημένο πάνω στη λογική του «Speciality coffee» που σημαίνει υψηλότατη ποιότητα πράσινων κόκκων καφέ, οι οποίοι ψήνονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αρωματικοί από αληθινούς «τεχνίτες» (roasters) και στη συνέχεια παρασκευάζονται (ως ρόφημα) με βάση τα καθιερωμένα standards.

Ο πρώτος χρόνος του Taf Cafe ήταν καθοριστικός για την υιοθέτηση των προϊόντων της εταιρείας και από άλλες καφετέριες. Σήμερα οι φρεσκοκομμένοι κόκκοι καφέ Taf πωλούνται σε χίλιες καφετέριες ανά την Ελλάδα. Το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας δεν περιλαμβάνει, όμως, franchise.

Οι συνεργάτες κρατούν τη δική τους επωνυμία και το δικό τους στυλ, αλλά υιοθετούν τη φιλοσοφία που συνοδεύει τα προϊόντα της Taf. «Δεν έχω σκοπό να δημιουργήσω μια αλυσίδα καταστημάτων με το brand Taf, αλλά να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σε επαφή με τα προϊόντα μας. Η μεγάλη ανάπτυξη franchise στον καφέ κατεγράφη την τελευταία διετία-τριετία και θεωρήθηκε από πολλούς ως εύκολη και καλή δουλειά μέσα στην κρίση. Και εμάς μας προσέγγισαν πολλές φορές, αλλά δεν θέλουμε να αναπτυχθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Οι εξαγωγές είναι ένα άλλο κεφάλαιο εξίσου σημαντικό για τον Γ. Ταλούμη. Ο καφές του έχει μπει σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Τουρκία, Πολωνία και Ουγγαρία. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις με καφετέριες στη Νέα Υόρκη, δίνοντας παράλληλα βάρος στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης πάνω στον καφέ. Τα αιτήματα που δέχεται η εταιρεία έρχονται ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία ή ακόμα και από χώρες που δεν φημίζονται για την κουλτούρα του καφέ τους, όπως η Τεχεράνη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά τόσο σε επίπεδο κουλτούρας όσο και σε κατανάλωση καφέ. Παλιά κάποιος ντρεπόταν να κυκλοφορεί στον δρόμο κρατώτας ένα χάρτινο ποτήρι καφέ. Σήμερα έχει γίνει μόδα. Η εξάρτηση των Ελλήνων από τον καφέ είναι τέτοια που θέλουν να τον βρίσκουν σε διάφορα σημεία γύρω από τον χώρο που κινούνται καθημερινά».

Ο Γιάννης Ταλούμης βραβεύτηκε τον Ιούνιο 2011 από τον SCAE με το βραβείο «Coffee Excellence Innovation», ενώ φέτος στα πλαίσια του World of Coffee Events στο Ρίμινι της Ιταλίας, του απονεμήθηκε το βραβείο «Coffee Excellence Lifetime Achievement» για την αφοσίωση του στη συνεχή αναζήτηση υψηλής ποιότητας καφέ. Είναι επίσης πιστοποιημένος Authorized Trainer από τον SCAE και είναι και ενεργό μέλος της επιτροπής του SCAE Hellas.