Ο Έλληνας που αποφασίζει για την «τύχη» εκατοντάδων επενδύσεων

Ο Έλληνας που αποφασίζει για την «τύχη» εκατοντάδων επενδύσεων

Ο Γιάννης Κουδούνης είναι το «δεξί χέρι» του Έλληνα δισεκατομμυριούχου, Τζον Κάλαμος.

Της Μαρίας Ακριβού

Μεγαλωμένος στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Έλληνας ομογενής Γιάννης Κουδούνης είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που είδαν το «άστρο» τους να λάμπει από πολύ νωρίς.

Έπειτα από μια επιτυχημένη πολυετή καριέρα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του πολυεκατομμυριούχου Τζον Κάλαμος, ασκώντας καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην «Calamos Investments», πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων. Γνώστης της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Κουδούνης εμφανίζεται συχνά ως «γκουρού» των οικονομικών σε τηλεοπτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων, το CNN, το Fox Business, το CNBC και το Bloomberg, αναλύοντας τα οικονομικά τεκταινόμενα από τη σκοπιά ενός έμπειρου στελέχους της αγοράς.

Οι σπουδές πάνω στα οικονομικά, τη διεθνή διπλωματία και τις ξένες υποθέσεις αποδείχτηκαν άλλωστε ισχυρά «όπλα» στη «φαρέτρα» του κ. Κουδούνη, αφού του εξασφάλισαν άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας και ένα δυνατό ξεκίνημα στην Merrill Lynch στην οποία εργάστηκε από το 1988 έως και το 1993 όταν αποχώρησε από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Η επόμενη επαγγελματική πρόκληση ήρθε το 1996 με την ανάληψη καθηκόντων Γενικού Διευθυντή στην «ABN AMRO».

Ο κ. Κουδούνης τέθηκε επικεφαλής του τμήματος Σταθερών Συναλλαγών και Πωλήσεων της ABN AMRO Βόρειας Αμερικής και «έχτισε» ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο που παρέδωσε στον διάδοχό του δώδεκα χρόνια μετά.

Ωστόσο, η εταιρεία που τον καθιέρωσε στη συνείδηση της αμερικανικής επιχειρηματικής αγοράς ήταν η Mizuho Securities USA, θυγατρική του ομώνυμου χρηματοοικονομικού ομίλου. Από το 2009 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Ρίσκου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Προϊόντων. Υπό την ηγεσία του Κουδούνη, ο όμιλος αύξησε τα κέρδη του, τον αριθμό των πελατών του και διαφοροποίησε τα προϊόντα του, στοιχεία που του επέτρεψαν να διευρύνει το μερίδιο αγοράς του και να αποκτήσει μια υπολογίσιμη θέση στον κλάδο του.

Αν και ζει μόνιμα στην Αμερική οι δεσμοί του κ. Κουδούνη με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, δεν κόπηκαν ποτέ. Αντιθέτως η οικονομική κρίση που «χτύπησε» τη χώρα μας στάθηκε αφορμή για τη συμμετοχή του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «The Hellenic Initiative» σε μια πρωτοβουλία στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και ένα μη κυβερνητικό φιλανθρωπικό ίδρυμα επιφορτισμένο με την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών προγραμμάτων και επιχειρηματικής βελτίωσης για την ενδυνάμωση του ελληνικού λαού.

Στο πλούσιο βιογραφικό του έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη εισχώρησή του στους κόλπους της «Calamos Investments», με το προσωπικό του στοίχημα να είναι η χάραξη μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές.

Διαβάστε ακόμη:

O Έλληνας δισεκατομμυριούχος Τζον Κάλαμος στο Fortune: Τι χρειάζεται για να επανέλθει η εθνική ευημερία