Ο ελληνικός «Milos» που κατέκτησε το πιάτο των Αμερικάνων

Ο ελληνικός «Milos» που κατέκτησε το πιάτο των Αμερικάνων
Ο Κώστας Σπηλιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων «Milos». Τα δύσκολα χρόνια στην Αμερική και το success story στον κλάδο της γαστρονομίας.

Η γαστρονομία είναι τέχνη, είναι ολόκληρη επιστήμη και έχει ένα απαιτητικό κοινό που «διψάει» για πρωτότυπες γαστριμαργικές απολαύσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η καθαρή και πλούσια γεύση.

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας έβαλε τα θαλασσινά στο προσκήνιο της τέχνης της διατροφής και της γκουρμέ κουζίνας, κερδίζοντας την προσοχή μεγιστάνων, διασημοτήτων αλλά των «κοινών θνητών» που επισκέπτονται καθημερινά τα εστιατόρια «Milos», τα οποία φέρουν την υπογραφή του.

Ιθύνων νους, πίσω από το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα, για το οποίο έχουν γραφτεί εκατοντάδες κριτικές από εγχώρια και διεθνή μέσα, είναι ο Κώστας Σπηλιάδης. Η φιλοσοφία της αλυσίδας εστιατορίων «Milos» εστιάζει στη σχολαστική γαστρονομία και στο πάθος για τελειότητα με τον κ. Σπηλιάδη να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε οτιδήποτε σερβίρεται στον τελικό καταναλωτή.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα σε ένα περιβάλλον που δεν είχε σχέση με τη μαγειρική καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός δικαστής. Την αγάπη όμως και το πάθος για τη μαγειρική τα ενστάλαξε η Κωνσταντινοπολίτισσα μητέρα του, η οποία είχε μια κοσμοπολίτικη αντίληψη για το φαγητό.

Στα 19 του χρόνια ο Κώστας Σπηλιάδης κυνηγάει το όνειρο και ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική. Ωστόσο, η προσαρμογή και η μετάβαση από την επαρχιώτικη πόλη της Ελλάδας στο μακρινό Μανχάταν είναι δύσκολη. Αρχικά φιλοξενείται σε ένα δωμάτιο της Χριστιανικής Ένωσης Νέων και στη συνέχεια μετακομίζει σε ένα ιδιωτικό σπίτι, νοικιάζοντας ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο μένει ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Επόμενος σταθμός είναι το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και οι σπουδές στην Κοινωνιολογία. Εκείνη την εποχή επικρατούσε χούντα στην Ελλάδα και ο νεαρός τότε Κώστας, παρόλο που η φοιτητική του βίζα το απαγόρευε, συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις και τις πολιτικές δράσεις κατά του καθεστώτος. Τελειώνοντας το τέταρτο έτος στο Μέριλαντ, χωρίς πτυχίο, ο Κώστας Σπηλιάδης αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο με το πανεπιστήμιο όσο και με τη χούντα και κινδυνεύει να μην του ανανεωθεί το διαβατήριό του. Έτσι μεταβαίνει στον Καναδά, μια πολιτεία με περισσότερες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Συμμετέχει στην ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Centre-Ville, ενός τοπικού σταθμού όπου είχε τη διεύθυνση του ελληνικού προγράμματος και μία καθημερινή εκπομπή με ειδήσεις για την ελληνική κοινότητα, ενώ παράλληλα παίζει στο τοπικό θέατρο της περιοχής.

Το μεγάλο βήμα στην επαγγελματική του καριέρα έγινε το 1979 όταν πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώτο, από τα 7 συνολικά, εστιατόρια «Milos», έχοντας ως προσωπικό ένα άτομο, τον ίδιο, ο οποίος εκτελούσε και χρέη μάγειρα, ακολουθώντας τις μαγειρικές συμβουλές που του έδινε η μητέρα του από το τηλέφωνο. Στόχος ήταν να κάνει τους Αμερικανούς να αγαπήσουν την ελληνική κουζίνα και να της δώσουν τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει.

Απομακρυνόμενος από τη φιλοσοφία του μουσακά και το σουβλάκι έκανε “focus” στους θησαυρούς της θάλασσας μιας και η Ελλάδα διαθέτει εκατοντάδες ελληνικά νησιά. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής που χαρακτηριζόταν από την ανάδυση της «καλιφορνέζικης κουζίνας» και τη μοριακή γαστρονομία, εκείνος έμεινε πιστός στην απλότητα και στην καθαρότητα και δικαιώθηκε.

Ο κόσμος αγάπησε το concept και σήμερα ο κ. Σπηλιάδης έχει εφτά συνολικά εστιατόρια υπό το brand «Milos» σε Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Λονδίνο, και Αθήνα στο ξενοδοχείο Hilton. Τα φρέσκα ψάρια που φτάνουν στα εστιατόρια του καθημερινά από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο εκτίθενται σε βιτρίνα, ενώ ένας ειδικός συμβουλεύει τους πελάτες του για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του ψαριού που επιθυμούν.

Όταν τον ρωτούν που αποδίδει την επιτυχία του, εκείνος απαντά πως δεν παρέκλινε ποτέ από τις βασικές αρχές του που δεν είναι άλλες από την εντιμότητα, τη φιλοξενία και της υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. «Χρησιμοποιώ υλικά υψηλής ποιότητας, με ελάχιστη παρέμβαση από πλευράς μου. Εγώ είμαι ο μεσολαβητής για να φτάσουν τα προϊόντα από τη φύση στο τραπέζι. Υποστηρίζω την καθαρότητα των γεύσεων» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Οι New York Times έχουν γράψει ότι πρόκειται για έναν φιλοσοφημένο, καλλιεργημένο, διανοούμενο, άνθρωπο με καλλιτεχνικές τάσεις, ρομαντικό και υπερήφανο, ιδίως που είναι Έλληνας, ο οποίος κάθε βράδυ, για τουλάχιστον μία ώρα, διαβάζει ποίηση και λογοτεχνία και μπορεί να απαγγείλει απέξω δεκάδες ποιήματα Ελλήνων ποιητών. Σήμερα ζει με τη γυναίκα του στο Μόντρεαλ, αλλά έχει και ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στο Carnegie Hall. Αγαπά την Ελλάδα και ιδιαίτερα το νησί των Κυθήρων όπου έχει αγοράσει το ιστορικό κέντρο των Αρωνιάδικων και σχεδιάζει να ανοίξει μία ακαδημία ελληνικής γαστρονομίας.

Εκτός από τα εστιατόρια, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εντάσσονται η «Μilos Yacht», μέσω της οποίας ξεναγεί σε δεκάδες ελληνικά νησιά ξένους επισκέπτες με γιοτ, αλλά και η «Cava Spiliadis» που διαθέτει εξαιρετικής ποιότητος ελληνικά κρασιά σε Νέα Υόρκη, New Jersey, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Καλιφόρνια αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα LCBO Vintages του Καναδικού Μονοπωλίου.