Ο Ελληνοαυστραλός κροίσος που κοιτά από ψηλά

Ο Ελληνοαυστραλός κροίσος που κοιτά από ψηλά

Ο Χάρης Σταμούλης κατασκευάζει τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Αυστραλίας - Στην οικογένειά του ανήκε το νησί Οξειά που πέρασε στα χέρια του Εμίρη του Κατάρ.

Είναι από τους Έλληνες της Αυστραλίας που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο και  έφτασαν στο σημείο να ζουν μια ζωή σαν παραμύθι. Έχοντας στην κατοχή του μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων και αρκετά ΜΜΕ δεν προξενεί καμία εντύπωση η καταχώρηση του ονοματός του στις λίστες με τους πλουσιότερους Ελληνοαυστραλούς επιχειρηματίες. Ο Χάρης Σταμούλης είναι επικεφαλής της Stamoulis Property Group, της εταιρείας που ο πατέρας του Σπύρος έθεσε τα θεμέλια και πλέον διαχειρίζεται εκείνος μαζί με την αδερφή του Μελίνα.

Μολονότι ο πατέρας του μετέβη από την Ήπειρο στην Αυστραλία σε ηλικία 12 ετών, οι δεσμοί με τη γενέτειρά του συνεχίζουν να υπάρχουν. Η Stamoulis Property Group έχει στην ιδιοκτησία της εδαφικές εκτάσεις και στη χώρα μας, ενώ μέχρι πρότινος ανήκε στην οικογένεια και το νησί Οξειά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον Αστακό και την Ιθάκη, και το οποίο πέρασε στα χέρια του Εμίρη του Κατάρ έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα η περιουσία της οικογένειας Σταμούλη ανέρχεται στα 540 εκατ. δολάρια και ένα μέρος της οφείλεται στα κέρδη που αποκόμισε από την ιδιόκτητη εταιρεία αναψυκτικών Gold Metal, την οποία και πούλησε το 2004 για να  δημιουργήσει μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και επενδύσεων.

 

Το 2007 ο Σπύρος Σταμούλης φεύγει από τη ζωή και τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιός του Χάρης. Το όνομα του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία έχει συνδεθεί με την αγορά ακινήτων αμύθητης αξίας και με την εμμονή του να κατασκευάσει τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Αυστραλίας, αλλά και ολόκληρου του νότιου ημισφαιρίου της Γης. Σκόπευε μάλιστα να κατασκευάσει ένα θεόρατο κτίριο, το ύψος του οποίου θα άγγιζε τα 404 μέτρα και θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό του ουρανοξύστη «Australia 108» που χτίζεται στη Μελβούρνη από τον ομογενή αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη. Ωστόσο, το σχέδιό του για την ανέγερση του πανύψηλου πύργου στην περιοχή Κόλινς Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης ναυάγησε καθώς ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, τονίζοντας πως «θα ρίξει τη σκιά του στις όχθες του ποταμού Γιάρα και στην περιοχή Σάουθμπανκ». Το αποτέλεσμα ήταν η Stamoulis Property Group να συμβιβαστεί και να περιορίσει το ύψος του πύργου «568 Collins» στα 224 μέτρα. Σημειώνεται πως ο ουρανοξύστης των 68 ορόφων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Ο Έλληνας κροίσος απασχόλησε πρόσφατα τον Τύπο με την πώληση του πολυτελούς ρετιρέ του στο Royal Domain Tower έναντι του ποσού των 13.300.000 δολαρίων.  Το διαμέρισμα είχε αγοραστεί το 2006 αντί 5.540.000 δολαρίων, με τον Χάρη Σταμούλη να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να το διαμορφώσει όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Ο όμιλος έχει αναπτύξει επίσης το μεγάλο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων «Vogue», έκτασης 30.000 τ.μ., στο Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης. Στα σχέδιά του είναι ακόμη η ανάπτυξη μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων δολαρίων.  Ο κ. Σταμούλης εκτός των άλλων διαθέτει τον ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό 3ΧΥ, την τηλεόραση Hellas και την εφημερίδα «Τα Νέα» στη Μελβούρνη.

Η αγάπη για την Ελλάδα και η διατήρηση των δεσμών με αυτή επισφραγίστηκε με την ίδρυση  του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης από τον Σπύρο Σταμούλη.

Διαβάστε ακόμη:

Το Μουσείο Μπενάκη «μεταναστεύει» στην Αυστραλία

Επτά Έλληνες μέσα στους 200 πλουσιότερους της Αυστραλίας

Ο πλουσιότερος νέος επιχειρηματίας στην Αυστραλία είναι Έλληνας

Μία Ελληνίδα επιχειρηματίας στις καλύτερες 40 under 40 της Αυστραλίας

Ζητείται ιδιωτικό νησί σε τιμή ευκαιρίας