Ο Elon Musk και η Linda Yaccarino αντιμετωπίζουν την πρώτη παγκόσμια κρίση στο X με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο Elon Musk και η Linda Yaccarino αντιμετωπίζουν την πρώτη παγκόσμια κρίση στο X με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
(FILES) In this file photo taken on February 10, 2022 Elon Musk pauses and looks down as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas. - A Twitter account that tracked flights of Elon Musk's private jet was grounded on December 14, 2022 despite the billionaire's talk of free speech. (Photo by JIM WATSON / AFP) Photo: AFP
Η έκταση του περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία στο Χ είναι συγκριτικά μεγαλύτερη, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico.

Της Rachyl Jones

Ο Elon Musk υποστηρίζει ότι το ενοχλητικό περιεχόμενο στο X, την πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, πρέπει να το βλέπουμε, ακόμη και αν είναι «άβολο». Όσο για την αχαλίνωτη διάδοση της παραπληροφόρησης στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, λέει, οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους τι είναι αλήθεια.

Με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο Musk και η διευθύνουσα σύμβουλος του X Linda Yaccarino βιώνουν το πρώτο νέο μεγάλο ξέσπασμα παγκόσμιας βίας και παραπληροφόρησης στο X από τότε που ο Musk αγόρασε την πλατφόρμα πέρυσι. Χωρίς επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας και με χαλαρούς κανόνες για την αστυνόμευση του περιεχομένου, τα στελέχη αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο το X χειρίζεται την κρίση.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα και σχετίζονται με το Ισραήλ απεικονίζουν μαζικούς πυροβολισμούς, απαγωγές και αντισημιτική ρητορική μίσους, σύμφωνα με ανάλυση του Politico που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ανησυχητικό περιεχόμενο έχει εμφανιστεί και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η έκταση του περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία στο Χ είναι συγκριτικά μεγαλύτερη, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico.

Το Fortune.com παρατήρησε παρόμοιο περιεχόμενο την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και βίντεο από το Ισραήλ που φαίνεται να δείχνουν ομήρους, άτομα που ξυλοκοπούνται και πτώματα. Το X επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τις ρυθμίσεις τους για την προβολή ή τον περιορισμό του ωμού περιεχομένου, αλλά όταν δοκιμάστηκε από το Fortune σε πολλούς λογαριασμούς, η εναλλαγή αυτής της λειτουργίας ήταν διαθέσιμη μόνο στην έκδοση desktop του X, όχι στην εφαρμογή για κινητά iOS.

Το X έχει επικριθεί εδώ και καιρό για τη χαλάρωση των κανόνων του σχετικά με το τι μπορεί να αναρτηθεί, αλλά αυτό είναι το πρώτο σημαντικό νέο παγκόσμιο γεγονός υπό την ιδιοκτησία του Musk στο οποίο οι πολιτικές του δοκιμάζονται. Ο Musk έχει ήδη λάβει προειδοποίηση από την ΕΕ να ρυθμίσει την υπηρεσία του. Σε επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη, ο Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton ενημέρωσε τον Musk για «δυνητικά παράνομο περιεχόμενο» σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που κυκλοφορεί στο X «παρά τις επισημάνσεις των αρμόδιων αρχών». Ο Breton έδωσε στον Musk 24 ώρες – μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης – για να βεβαιωθεί ότι τα συστήματα ελέγχου του περιεχομένου του είναι αποτελεσματικά και να απαντήσει με λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία.

Μετά την εξαγορά από τον Musk, το X έχει επικριθεί ευρέως για την αστυνόμευση του περιεχομένου του, συμπεριλαμβανομένων αντισημιτικών αναρτήσεων. Για παράδειγμα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το X συχνά δεν αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές του μετά από ειδοποίηση, όπως αναρτήσεις που περιλαμβάνουν άρνηση του Ολοκαυτώματος, ακραία ρητορική μίσους, ρατσιστικές καρικατούρες και θεωρίες συνωμοσίας κατά των Εβραίων.

Η εταιρεία του Musk ανέλαβε δράση, αφαιρώντας νεοσύστατους λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς και «δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις», δήλωσε η εταιρεία. Επίσης, εγγράφει νέους συντονιστές των Community Notes, ή χρήστες που μπορούν να προσθέσουν περιεχόμενο και έλεγχο των γεγονότων στις υπάρχουσες αναρτήσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της παραπληροφόρησης, ο Musk έγραψε ότι οι fact checkers δεν είναι πάντα αξιόπιστοι, προσθέτοντας: «Ας δει το κοινό από τι ακριβώς αποτελείται αυτή η παραπληροφόρηση και ας αποφασίσει μόνο του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com