Πώς ο επενδυτικός βραχίονας της Credit Suisse παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την UBS

Πώς ο επενδυτικός βραχίονας της Credit Suisse παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την UBS
epa10531016 The illuminated logo of Swiss bank Credit Suisse is seen behind a clock at the bank's headquarters at Paradeplatz in Zurich, Switzerland, 18 March 2023. Shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March 2023, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. Its shares recovered briefly on 16 March after Switzerland's central bank announced that it was to loan CS money but fears of turmoil in the global banking sector persist. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημείο τριβής αποτέλεσαν οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και trading της Credit Suisse Group AG.

Μπορεί να επετεύχθη, εν τέλει, συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι οι συνομιλίες πέρασαν από χίλια κύματα. Συγκεκριμένα, ένα σημείο τριβής αποτέλεσαν οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και trading της Credit Suisse Group AG, γεγονός που προς στιγμή είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες που διεξάγονταν με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης για την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από την ανταγωνίστρια UBS Group AG.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η UBS ανησυχούσε για τον κίνδυνο ως προς τον ισολογισμό που συνδεόταν με τον επενδυτικό βραχίονα, ο οποίος είχε βρεθεί στη δίνη ζημιών και σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Συγκεκριμένα, ανησυχούσε για επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων με μόχλευση, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τους τελευταίους μήνες.

Εν τέλει εξαγόρασε τη Credit Suisse σε μια συμφωνία που ευνοήθηκε από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές ώστε να αντιμετωπιστεί η πτώση της μικρότερης ανταγωνίστριάς της, η οποία έφερε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι πανικόβλητοι επενδυτές «πέταξαν» τις μετοχές και τα ομόλογά της Credit Suisse μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε για λίγο την πτώση, αλλά μόνο η συμφωνία εξαγοράς θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση.

Ο αποκλεισμός του επενδυτικού βραχίονα θα περιόριζε τον βαθμό αύξησης του μεγέθους της UBS σε περίπτωση εξαγοράς της Credit Suisse. Το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής κατείχε σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, τα οποία βοηθούν στον προσδιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία χάρη στις προσπάθειες των ελβετικών αρχών που επιθυμούσαν να υπάρξει γρήγορα μια θετική έκβαση. Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης που τελικά δεν αποτέλεσε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας αφορούσε το μέγεθος της κρατικής εγγύησης που απαιτούσε η UBS για να αναλάβει την Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: