Ο επιχειρηματίας των μικρών… δασών

Ο επιχειρηματίας των μικρών… δασών

Ο Ινδός επιχειρηματίας Σαμπχέντου Σάρμα οραματίζεται τη δημιουργία μικρών δασών με ένα «κλικ».

Τι θα λέγατε εάν αντί για τις καταθλιπτικές αίθουσες συσκέψεων μπορούσατε να κάνετε την επόμενη επαγγελματική συνάντηση μέσα σε ένα ιδιόκτητο μικρό, καταπράσινο δάσος-μινιατούρα, εντός του χώρου των γραφείων;

Δεν μιλάμε για φίκους και λοιπές γλάστρες και γλαστράκια, αλλά για ένα κακονικό αλσύλιο, φτιαγμένο βάσει ειδικής μελέτης από τον Ινδό επιχειρηματία και μηχανικό Σαμπχέντου Σάρμα. Η διαδικτυακή εταιρεία του Afforestt.com και οι διεθνείς συνεργάτες του κάνουν ακριβώς αυτό: φτιάχνουν μικρά οικοσυστήματα σε χώρους γραφείων, αυλές σπιτιών, οσονούπω και σε πόλεις.

«Έφτιαξα πρόσφατα ένα δάσος σε μία τεχνολογική εταιρεία, όπου ο γενικός διευθυντής ήθελε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό μέρος για τις συνεδριάσεις του ΔΣ», λέει στο BBC o Σάρμα. Κι έτσι, σε μία έκταση 500 τ.μ. δημιούργησε ένα μικρό οικοσύστημα με 1.500 δένδρα.

Το ζητούμενο δεν είναι απλά η φύτευση ή μεταφύτευση όπως θα έκανε π.χ. ένας κηπουρός με τις υποδείξεις ενός γεωπόνου. Το μοντέλο της Afforestt μιμείται κατά έναν τρόπο τους νόμους της φύσης, όμως χάρη στις ειδικές μελέτες του καταφέρνει να επιταχύνει 10 φορές τον χρόνο που μεγαλώνουν τα φυτά, να κάνει 30 φορές πιο πυκνή τη βλάστηση και να ενισχύει 100 φορές τη βιοποικιλότητα!

Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει ο εμπλουτισμός του εδάφους, η πυκνή φύτευση και η χρήση αποκλειστικά ενδημικών ειδών σε κάθε μέρος. Όμως «η μεθοδολογία είναι μυστική» τονίζει το κ. Σάρμα, που έχει πλούσια οργανωτική εμπειρία από την εποχή που δούλευε ως βιομηχανικός μηχανικός στην Toyota.

Ήταν μέσα από αυτήν την ιδιότητά του άλλωστε και τη συνεργασία του με έναν Ιάπωνα δασοκόμο -τον Ακίρα Μιγαουάκι, ο οποίος ανέλαβε το 2008 να φτιάξει ένα μικρό δάσος στη μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ινδία- που του ήλθε η επιχειρηματική του ιδέα.

Αμέσως τότε ο Σαμπχέντου Σάρμα διαπίστωσε ότι η αστική ανάπτυξη δασών μπορούσε να γίνει περίπου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονται τα αυτοκίνητα. «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να φτιάξω έναν πάροχο αυτής της υπηρεσίας, από την αρχή έως το τέλος», λέει, «τυποποιώντας τη διαδικασία και φτιάχνοντας δάση στο κόστος ενός iPhone».

Σήμερα, η εταιρία του έχει 33 πελάτες, όλοι στην Ινδία. Όμως, οι δουλειές σταδιακά επεκτείνονται, καθώς η Afforestt γίνεται ευρύτερα γνωστή – ο ίδιος ο Σάρμα έγινε TED Fellow το 2013 και φέτος κλήθηκε να μιλήσει για το πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο του σε συνέδριο στο Βανκούβερ.

Επόμενος στόχος του είναι η συλλογή σε πραγματικό χρόνο δεδομένων εδάφους με τη χρήση και της τεχνολογίας GPS, ώστε η ιστοσελίδα του να λειτουργεί ως one-stop shop, με την παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών σε όποιον θέλει να δημιουργήσει το δικό του δάσος-μινιατούρα, σε κάθε γωνιά της γης. «Καθένας θα μπορεί να φτιάχνει ένα δάσος με ένα «κλικ», υπερηφανεύεται.

Όμως πολλοί περιβαλλοντολόγοι και οικολόγοι δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό. «Δεν χωρά αμφιβολία ότι πολλά μικρά δάση στις πόλεις θα βελτιώσουν τον περιβάλλοντα χώρο», παρατηρεί ο Γκράχαμ Τόμσον, εκπρόσωπος της Greenpeace, «όμως δεν μπορώ να δω ποιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως λύση μία τέτοια επιλογή»…