Ο επικεφαλής της ΜΙ6 καλεί τους Ρώσους να στραφούν εναντίον του Πούτιν

Ο επικεφαλής της ΜΙ6 καλεί τους Ρώσους να στραφούν εναντίον του Πούτιν
epa10715869 Russian President Vladimir Putin holds a meeting on tourism development via videoconference call during his working trip to Dagestan, in Derbent, Russia's Republic of Dagestan, 28 June 2023. The growth of domestic tourism in Russia is provided, among other things, by sanctions from a number of states, said Russian President Vladimir Putin. Putin, in particular, drew attention to the tourism potential of the North Caucasus. EPA/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6 εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία δεν θα πάρει το "πάνω χέρι" στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6 κάλεσε όσους Ρώσους είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μοιραστούν τα μυστικά τους με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.

“Τους καλώ να κάνουν ό,τι έχουν ήδη κάνει άλλοι τους τελευταίους αυτούς 18 μήνες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς“, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της MI6, κατά την σπάνια δημόσια ομιλία του που εκφωνεί σήμερα, την δεύτερη σημαντική ομιλία του από τότε που ανέλάβε τα καθήκοντά του το 2020.

Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Θα διαχειριστούμε τις προσφορές βοηθείας με την διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό για τα οποία φημίζεται η υπηρεσία μου. Τα μυστικά τους θα είναι πάντα ασφαλή μαζί μας και μαζί θα εργαστούμε ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία“, είπε.

Σύμφωνα με τον Μουρ, μικρές είναι οι πιθανότητες η Ρωσία να αποκτήσει το πάνω χέρι στην Ουκρανία.

Εκφωνώντας την ομιλία του από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Πράγα, ο Μουρ σύγκρινε την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία με την Άνοιξη της Πράγας το 1968, όταν η Σοβιετική Ένωση συνέτριψε τις μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης.

“Καθώς βιώνουν την διαφθορά, τις εσωτερικές διαμάχες και την ανικανότητα των ηγετών τους–ο ανθρώπινος παράγοντας στα χειρότερά του–πολλοί Ρώσοι βασανίζονται από τα ίδια διλήμματα με εκείνα τους προγόνων τους, το 1968.

Ο επικεφαλής της MI6 μίλησε ακόμη και για ένα πρόσφατο κύμα “ρωσικού ιμπεριαλισμού” στην Αφρική και για το πώς άλλες χώρες, όπως το Ιράν, υποδαυλίζουν περαιτέρω τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε “αδίστακτη” την απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει την Μόσχα με drones καμικάζι για τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτή προκάλεσε εσωτερικές διαμάχες στο ανώτατο επίπεδο του καθεστώτος στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη ανταρσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner τον Ιούνιο–είπε ο Μουρ–δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται υπό πίεση. Ο Μουρ εξέφρασε αισιοδοξία για την ουκρανική αντεπίθεση και εξήγησε αναλυτικά γιατί η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία προσθέτοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους πράκτορες.

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του, προειδοποίησε ότι η Κίνα και η Ρωσία κάνουν αγώνα δρόμου για να τελειοποιήσουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπολογιστική και αυτό θα βρεθεί πάλι στο επίκεντρο.

Οι κυβερνητικές και οι μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά, όπως υποστήριξε εκείνος, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά τον άνθρωπο που μπορεί να αποκαλύπτει μυστικά εκεί όπου δεν φθάνει η τεχνολογία.

Κάποιοι εχθροί θα αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη με έναν επικίνδυνο και παράτολμο τρόπο, σχολίασε.

“Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πρακτόρων που βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικά. Ποτέ δεν είναι απλώς παθητικοί συλλέκτες πληροφοριών: οι πράκτορές μας μπορούν να αναλαμβάνουν αποστολή και να κατευθύνονται, μπορούν να εντοπίζουν νέα ερωτήματα που δεν γνωρίζαμε πως να διατυπώσουμε και κάποιες φορές μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις εντός μιας κυβέρνησης ή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η ανθρώπινη νοημοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης θα ορίζεται όλο και περισσότερο ως εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα αν και θα πρέπει να αναμένουμε ότι το σύνορο των ικανοτήτων των μηχανών θα εξελιχθεί με εντυπωσιακή ταχύτητα”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: