Ο Ερντογάν προλογίζει βιβλίο για την Άλωση της Πόλης και την Αγιά-Σοφιά και προκαλεί ξανά

Ο Ερντογάν προλογίζει βιβλίο για την Άλωση της Πόλης και την Αγιά-Σοφιά και προκαλεί ξανά
epaselect epa10661235 Turkish President Recep Tayyip Erdogan acknowledges supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για το έθνος μας, σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με αφορμή την 571η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προλογίζει ένα τρίτομο σύγγραμμα με τίτλο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Πορθητής και το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο», το οποίο εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα για το βιβλίο «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στον τουρκικό Τύπο», ο Τούρκος πρόεδρος γράφει ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την αναγγελία του προφήτη Μωάμεθ και κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο επτά αιώνων των μουσουλμάνων, άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά.

Υποστηρίζει ότι η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Πορθητή αποτελούν παράδειγμα για να μετατραπεί η κληρονομιά του, «η αγαπημένη Κωνσταντινούπολη», σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου. «Τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε το δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία», σημειώνει ο Ερντογάν.

Σε άλλο μέρος του εισαγωγικού σημειώματος, ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει τα τα εξής: «Η κατάκτηση δεν αφορά μόνο τη νίκη, αλλά είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης, της οικοδόμησης, της αναζωογόνησης και της πίστης. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές, με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να μεταφέρουμε την Τουρκία στο 2053 (σ.σ. η επέτειος των 600 ετών από την Άλωση) και το 2071 (σ.σ. η επέτειος των 1.000 ετών από τη Μάχη του Ματζικέρτ)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Άλωση και την Αγία Σοφία: «Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη του Πορθητή»

Στην εισαγωγή του τόμου «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο», ο Τούρκος πρόεδρος γράφει ότι «η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες αυτού του ιερού τόπου, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια».

Σημειώνει επίσης ότι η Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ιστορικής όψης της Κωνσταντινούπολης στην καρδιά της Τουρκίας, έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των αιώνων και φέρει τα ίχνη πολλών πολιτισμών, ενώ προσθέτει ότι μετά την Αλωση έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου και είχε πάντα σημαντική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους.

Στον τόμο παρουσιάζεται η ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ η μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται ως μεγάλο βήμα για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.

Οι τρεις τόμοι προετοιμάστηκαν με τη σάρωση αρχείων και άρθρων σημαντικών συγγραφέων, ποιητών και πανεπιστημιακών σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1922 έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: