Ο Ερντογάν «ξηλώνει» χιλιάδες δικαστές και στρατιωτικούς

Ο Ερντογάν «ξηλώνει» χιλιάδες δικαστές και στρατιωτικούς
epa05427483 Turkish police and supporters of President Recep Tayyip Erdogan display the Turkish national flag as they cheer next to a tank on the Bosphorus Bridge after a failed coup attempt, in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. According to news reports, Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. Some 104 coup plotters were killed, 90 people - 41 of them police and 47 are civilians - 'fell martrys', after an attempt to bring down the Turkish government, the acting army chief General Umit Dundar said in a televised appearance. EPA/STR

Επίδειξη δύναμης του Τούρκου προέδρου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Την κατάσταση στα χέρια του φαίνεται να παίρνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το πραξικόπημα που επιχείρησε να πραγματοποιήσει μέρος του στρατού της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. O Aλπαρσλάν Αλτάν, ένας εκ των 17 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βρίσκεται υπό κράτηση για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί., επισήμανε το NTV.

Όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν σήμερα από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστές έπειτα από τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στρατιωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αξιοσημείωτο είναι πως συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών καθώς και ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρ. “Ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ’ Στρατιάς, συνελήφθη” γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντιμετωπίζει την κατηγορία της προδοσίας.

Έτσι, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 35 ανώτατοι αξιωματικοί από το στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό. Συνολικά, έχουν συλληφθεί από το πρωί πάνω από 2.800 στρατιωτικοί, αλλά ο συνεχώς αυξάνεται συνεχώς. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

Συλλήψεις έγιναν και στο τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ένας μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα, Χακάρι και Μπινγκόλ που κατοικούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Όπως μάλιστα μετέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το δίκτυο CNN Turk, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εναντίον των πραξικοπηματιών στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανήλθε σε 265 νεκρούς και μεταξύ των θυμάτων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Διαβάστε όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής μετά το αποτυχημένο κίνημα των στρατιωτικών κατά της τουρκικής κυβέρνησης

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2014 εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti από την Άγκυρα, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας Γκιολίχ Γκιοκτσέκ στο CNN Turk

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο για ύπαρξη «παράλληλης δομής» στον τουρκικό στρατό, λέγοντας ότι αυτή η «παράλληλη δομή» στις ένοπλες δυνάμεις ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, αυτή η «παράλληλη δομή» χάλασε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ήταν το συμβάν (με το αεροσκάφος) στο οποίο συμμετείχε ένας από τους πιλότους αυτής της «δομής», και το λέω εκατό τοις εκατό» δήλωσε ο Γκιοκτσέκ, προσθέτοντας τα εξής: «Ο πιλότος αυτός ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μέχρι σήμερα δεν το λέγαμε, το κρατούσαμε μυστικό. Αλλά εγώ, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, σας λέω ότι τις σχέσεις μας με τη Ρωσία την χάλασαν αυτοί οι παλιάνθρωποι».

Ο δήμαρχος της Άγκυρας είπε ακόμη ότι οι πραξικοπηματίες ήθελαν να απομονώσουν διεθνώς την Τουρκία και αποκάλυψε ότι χθες τον επισκέφθηκε σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χθες είχα επισκέπτη από την Ρωσία, ένα σύμβουλο του Πούτιν, ο οποίος έχει την ίδια άποψη» χωρίς να αναφέρει το όνομα του.

Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες είναι τρομοκράτες

Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν την χθεσινή νύχτα το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Εθνοσυνέλευση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν όχι στο πραξικόπημα. Η συνεργασία στους κόλπους του κοινοβουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή.

 Κοινή καταδίκη του πραξικοπήματος και από τα τέσσερα κοινοβουλετικά κόμματα

Τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν με κοινή διακήρυξη την απόπειρα πραξικοπήματος. Κατά την έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης εγκρίθηκε η διακήρυξη την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι αρχηγοί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «η αποφασιστικότητα που επέδειξε η εθνοσυνέλευση απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος έχει μεγάλη αξία από πλευράς περαιτέρω εδραίωσης της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Όπως σήμερα, έτσι και στο μέλλον, κάθε χέρι που σηκώνεται εναντίον του έθνους και της εθνοσυνέλευσης, θα βρίσκει μπροστά του την ατσάλινη βούληση της εθνοσυνέλευσης».

Τα τέσσερα κόμματα αναφέρουν ότι «παρά τις μεταξύ μας διαφορές, είμαστε και θα είμαστε πάντα υπέρ της λαϊκής βούλησης» και καταδικάζουν από κοινού την απόπειρα.

“Η απειλή του πραξικοπήματος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως”

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε από την Άγκυρα ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η απειλή του πραξικοπήματος έχει πλήρως εξαλειφθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αποφεύχθηκε, ότι καμία περιοχή δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων, ωστόσο χρειάζεται η χώρα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Κάλεσε δε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να βγουν και πάλι στους δρόμους.