Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για όλους και για όλα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για όλους και για όλα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Το 2015 χάσαμε τον ειρμό. Πήγαμε πίσω, κάναμε μια ιστορική οπισθοχώρηση, τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δανειστές "δουλεύουν" τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η χώρα δυστυχώς λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πάντα σε μνημόνιο μακράς διάρκειας, και τα μέτρα για το χρέος θα δίνονται σταδιακά, εφόσον η χώρα θα συμμορφώνεται σε κάποιους όρους οι οποίοι θα υπάρχουν σε ένα διαρκές μνημόνιο».

Αυτό τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA και την εκπομπή «Aυτοψία» εξηγώντας ότι αυτό συνέβη «Διότι έγινε η επιλογή αυτή που έγινε το 2015. Διότι χάσαμε τον ειρμό. Πήγαμε πίσω. Διότι κάναμε μια ιστορική οπισθοχώρηση. Και αυτό το πληρώνει η χώρα, δυστυχώς».

Στο σενάριο του Grexit και της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η Ελλάδα θα γίνει η ολόμαυρη ράχη των Ψαρών. Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη θα ψάχνουμε να βρούμε και τα ράκη των θεσμών. Γιατί δεν θα είναι απλώς οικονομική η κρίση και η παρακμή. Θα είναι και δημοκρατική. Θα είναι και παρακμή που αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία.  Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο, με μία κατάσταση ζούγκλας που θα θέσει σε αμφιβολία τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Εξαπολύοντας οξεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι «έχει καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στο Μνημόνιο 3 με χειρότερους όρους από το δεύτερο Μνημόνιο κι έχει καταφέρει να χάσει τα πλεονεκτήματα του δευτέρου Μνημονίου, τα οποία τώρα του τα ξαναδίνουν ως παροχές, ενώ τα είχαμε και τα χάσαμε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015. Και τώρα, τι ζητάει; Ζητάει το μικρό συμπλήρωμα του PSI του 2012, δηλαδή τις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες είναι δεδομένες από το 2012».

Σχετικά με την συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι δανειστές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι «αυτή τη στιγμή «παίζουν», δηλαδή «δουλεύουν» μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που πήγε από το ένα άκρο του «επονείδιστου και διαγραπτέου χρέους», στο άλλο άκρο «γλείφω εκεί που έφτυνα και θέλω το συμπλήρωμα του PSΙ, δεν ξέρω πώς να το ζητήσω, δεν το παίρνω, φορτώνω τη χώρα με σκληρούς όρους, και τους αφήνω αυτούς για τους επόμενους».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «αν η κοινωνία δεν αποκτήσει ένα πρόταγμα μεταρρυθμιστικό, να πει ότι εμείς θέλουμε να είμαστε εκείνοι που θα οδηγήσουμε τις επόμενες γενιές σε μια ισχυρή, ισότιμη, ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση» και η χώρα δεν θα μπορεί να βγει από τα μνημόνια.

Η Κεντροαριστερά

Μετά από πολύ καιρό, o Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς αναφέροντας ότι «πρέπει γενναιόδωρα να συμβάλουμε στο να γίνει ένας μεγάλος σχηματισμός του προοδευτικού κέντρου, στον οποίο εμπεριέχεται και η κεντροαριστερά, εμπεριέχεται και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά όχι μόνο. Αυτός, με αξιώσεις να πάρει μεγάλα ποσοστά και να παίξει ξανά ρόλο. ….Εάν ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, παράγει αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα, στέλνουμε κόσμο στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και εγώ κόσμο στη ΝΔ δεν θέλω να στείλω….Και ίσως και κάποιοι σκέφτονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «αφήστε μας και εμάς στην αντιπολίτευση, θα έχουμε και μια σχετική ησυχία». Όχι. Δεν εμπιστεύομαι την ολοκλήρωση μιας εθνικής στρατηγικής, για την οποία δώσαμε όλο μας το είναι, στη ΝΔ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι κρίσεις του κ. Βενιζέλου για πρόσωπα που έχουν σηματοδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια.
Για τον Κώστα Σημίτη

«Ο πρώτος που προειδοποίησε (για την κρίση), για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι, ήταν ο Κώστας Σημίτης στην ομιλία του, την αρκετά διάσημη, για τον Προϋπολογισμό του 2008, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2007, που έθεσε το ζήτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου

«Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μπορώ να σας πω ευθέως, ότι οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου ήταν πάντα αγαθές. Δεν θέλησε να βλάψει τη χώρα, θέλησε να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Τώρα, ο καθένας έχει τις ικανότητές του, έχει το ύφος του, έχει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, έχει τις προτεραιότητες του και αποδίδει ένα άλφα αποτέλεσμα ή ένα ωμέγα αποτέλεσμα…Νομίζω ότι οδηγήθηκε στην κρίση του δημοψηφίσματος και των Καννών χωρίς λόγο. Πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση ρουά ματ. Ότι θα μπορούσε να εξαναγκάσει όσους πιστεύουν στην Ευρώπη να τον στηρίξουν, δηλαδή, πήγε να κάνει αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015».

Για την συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά

«Ήταν μια συνεργασία απολύτως έντιμη. Όχι εύκολη, γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα. Αλλά μια συνεργασία έντιμη, η οποία είχε ως σκοπό να σώσουμε τη χώρα, να τη βγάλουμε από την κρίση, και για αυτό πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Είναι χαρακτήρας ανοιχτός …και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του βορείου χώρου, μπεσαλής

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ