Ο φόβος «αγιάζει» τα Μέσα: Ο αμερικανικός Τύπος κατά Τράμπ

Ο φόβος «αγιάζει» τα Μέσα: Ο αμερικανικός Τύπος κατά Τράμπ

Σύσσωμα τα αμερικανικά ΜΜΕ τάσσονται κατά του Ντόναλντ Τράμπ, πέντε εβδομάδες πρίν τις προεδρικές εκλογές. 

Οι αμερικανικές εκλογές έχουν μπεί στην τελική ευθεία με τους δυο υποψηφίους να εντείνουν τις προσπάθειές για να πείσουν τους αναποφάσιστους και να κρατήσουν θερμούς τους υποστηρικτές τους. Ο ρόλος των ΜΜΕ στην πολιτική κρίση των ανθρώπων είναι καταλυτικός πόσω δε μάλλον, όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πολιτική αναμέτρηση έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς, ως πρωτόγνωρη και φαίνεται ότι όσο ο προεκλογικός αγώνας φθάνει στο απόγειο, τόσο οι ειδήσεις, απόψεις, σχολιασμοί που μεταδίδονται αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο φόβος για την εκλογή του Τραμπ έχει οδηγήσει πολλά από τα Μέσα που παραδοσιακά δεν έπαιραν πολιτική θέση, να προχωρούν σε σχετικές δημοσιεύσεις έχοντας ως στόχο να αφυπνίσουν τους πολίτες.

Η εφημερίδα USA Today, πήρε για πρώτη φορά στα χρονικά της (35 χρόνια κυκλοφορίας) θέση και συγκεκριμένα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο περιγράφει ως «επικίνδυνο δημαγωγό». Παροτρύνοντας τους αναγνώστες της να μην ψηφίσουν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, οι συντάκτες της ξεκαθαρίζουν πως το «όχι» στον Αμερικανό μεγιστάνα δεν ισοδυναμεί με παρότρυνση ψήφου υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Απαριθμώντας οκτώ λόγους για την απόφασή της, η εφημερίδα κατηγορεί τον Τραμπ πως «δεν είναι σε θέση να γίνει ηγέτης», «εμπορεύεται την προκατάληψη» και «είναι ψεύτης κατ’ εξακολούθηση» και συνεχίζει:  «Οι διακηρύξεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική καλύπτουν συνήθως ένα ευρύ φάσμα, από ανίδεες έως ασυνάρτητες» επισημαίνεται στο άρθρο.

Όσο για την Χίλαρι Κλίντον, η USA Today ανέφερε ότι οι συντάκτες της διαφωνούσαν ως προς την υποψηφιότητά της και πως οι αμφιβολίες που υπήρχαν για την πρώην υπουργό Εξωτερικών εστιάζονται στην «αίσθηση ότι δικαιούται ειδικής μεταχείρισης, την έλλειψη ειλικρίνειάς της και την υπερβολική αμέλειά της στον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να μείνουν πιστοί στις πεποιθήσεις τους, η USA Today έγραψε: «Οτιδήποτε και αν κάνετε, ωστόσο, αντισταθείτε στις σειρήνες ενός επικίνδυνου δημαγωγού. Ασφαλώς ψηφίστε, απλώς όχι για τον Ντόναλντ Τραμπ». Βέβαια, αυτή η πρόταση, δηλαδή κατά της αποχής και κατά της ψήφου για τον Ντόναλτ Τράμπ, μια μόνο επιλογή αφήνει… αλλά είναι προφανές ότι η USA Τoday δεν θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Όπως συνηθίζει, ο δισεκατομμυριούχος επέλεξε το Twitter για να αντιδράσει μετά την επίθεση της εφημερίδας: «Ο κόσμος ακύρωσε τις συνδρομές του στις εφημερίδες του Ντάλας και της Αριζόνα και τώρα θα χάσει αναγνώστες η USA Today!»

Ο Τραμπ αναφερόταν και στις εφημερίδες Dallas Morning News και Arizona Republic που πήραν την ιστορική πρωτοβουλία να στηρίξουν υποψήφιο των Δημοκρατικών. Η ρεπουμπλικανική Chicago Tribune αποφάσισε από την πλευρά της να υποστηρίξει τον φιλελεύθερο υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον -τρίτος στις δημοσκοπήσεις με 8% της πρόθεσης ψήφου-, εκτιμώντας επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «σε θέση» να διευθύνει τη χώρα.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα θέλουν τον  ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τον Λευκο Οίκο να έχει αποφύγει, με νόμιμο τρόπο την αποπληρωμή φόρων για 18 χρόνια, δηλώνοντας το 1995 ζημιές 916 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει μεγάλη προϊστορία στο θέμα της φοροδιαφυγής μιας και αρνούνταν ανέκαθεν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, σε αντίθεση με όλους τους υποψηφίους που παραδοσιακά προχωρούσαν σε αυτήν την κίνηση για λόγους διαφάνειας. Η Χίλαρι για παράδειγμα το έχει κάνει.

Οι New York Times αναφέρουν πως είχαν πρόσβαση, μέσω μιας ανώνυμης πηγής, στη φορολογική δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ του έτους 1995. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είχε δηλώσει σ’ αυτή «ζημιές 916 εκατ. δολαρίων». Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013.

Η εφημερίδα δεν ερεύνησε για τις ομοσπονδιακές φορολογικές επιστροφές του Τραμπ, αλλά έχει στην κατοχή της μία σελίδα από τις φορολογικές επιστροφές του Τραμπ, από την πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου και διαμένει, αλλά και τις πρώτες σελίδες από τις φορολογικές επιστροφές του στις πολιτείες του Νιου Τζέρσι και του Κονέκτικατ.

Το CNN δεν προχώρησε σε ανεξάρτητη επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των εγγράφων, αλλά το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν αμφισβήτησε κάποιο από τα δεδομένα που παρουσίασαν οι “Times.”

Τα ερωτηματικά που προκαλούν οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τα οικονομικά, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ, αναμένεται ότι θα δοκιμάσουν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στον προεδρικό τους υποψήφιο.

Στο παρελθόν, ο Τράμπ, είχε μάλιστα καυχηθεί για τα παραθυράκια του νόμου τα οποία είχε ανακαλύψει και του επέτρεπαν να μην καταβάλει διάφορους φόρους για αρκετές από τις εταιρείες του.

Στο μεταξύ, πλην των μετρημένων New York Times και του USA Today και το CNN έχει  παραβεί τη συντακτική γραμμή του που προκρίνει την εμφανή ουδετερότητα: το τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο  χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «ψευδείς» γράφοντας τη λέξη πάνω στην κόκκινη λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης.

Επί μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ απολάμβανε απεριόριστης, όπως φαινόταν, κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης, όμως το ρεύμα φαίνεται πως έχει πλέον αντιστραφεί. «Τα μέσα ενημέρωσης σιγά-σιγά αντελήφθησαν πως η εκστρατεία αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί σαν να ήταν μια ομαλή προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία», αναλύει ο Νταν Κένεντι, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Northeastern. «Ο Τραμπ έχει επαναλάβει εσφαλμένες πληροφορίες τόσο συχνά ώστε πρόκειται πλέον για ψέματα. Διαδίδει ψεύδη εσκεμμένα. Ποτέ δεν το είχαμε δει αυτό μέχρι τώρα σε προεδρικό υποψήφιο», συνεχίζει.

Ο Jimmy Fallon, με τη βοήθεια του κωμικού ηθοποιού από την block baster σειρά Modern Family, Nathan Lane, έκαναν τον υποψήφιο με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, «σκόνη και θρίψαλα» με το μοναδικό κυνικό χιούμορ τους.

Παράλληλα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις θα αποτελέσουν ένα πραγματικό τεστ για τον παρορμητικό χαρακτήρα του Τραμπ, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης με την Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κεντρικών προεδρικών υποψηφίων αναμένεται να κλιμακωθεί μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Στο πρώτο debate, κάποιοι σχολίασαν τη στάση της Χίλαρι ως μέτρια και την γενικότερη εικόνα της ως «χλιαρή», πέραν του γεγονότος ότι ο Τραμπ δεν μπόρεσε να σχηματίσει ούτε μια πρόταση χωρίς να τεντώσει τον δείκτη του και χωρίς να διακόψει τον συντονιστή της συζήτησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις θεωρίες της πολιτικής επικοινωνίας, η στρατηγική της Κλίντον, ενδέχεται να βασίστηκε στο πλεονέκτημα της ήρεμης δύναμης σε πρώτη φάση.

 

Αυτό σημαίνει, ότι η πρώην ΥΠΕΞ, άφησε τον Τραμπ να τα πει όλα, να εκτεθεί, να κλέψει τις εντυπώσεις και η ίδια κράτησε τους άσσους στο μανίκι για τα δυο επόμενα debates, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Το θέμα βέβαια είναι, ότι ο δισεκατομμυριούχος, μπορεί να μην έχει πολιτική προϋπηρεσία, αλλά έχει την εμπειρία των show και της αμερικανικής τηλεοπτικής βιομηχανίας (των reality ειδικά) με αποτέλεσμα να καταφέρνει να δίνει σε μεγάλη μερίδα των Αμερικανών, το show που αποζητούν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ