Η αναπάντεχη ανακωχή των 400 τρισ. δολαρίων που έφερε ο φόβος του Brexit

Η αναπάντεχη ανακωχή των 400 τρισ. δολαρίων που έφερε ο φόβος του Brexit
epa05966400 (FILE) - A file photograph showing the exterior view of the name lettering of the London Stock Exchange (LSE) in London, Britain, 27 February 2017. Media reports on 15 May 2017 state that (Financial Times Stock Exchange) FTSE 100 share index finished the day at an all-time record high, boosted by rising commodity prices. EPA/ANDY RAIN

Τράπεζα της Αγγλίας και Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών έκαναν ένα σημαντικό βήμα μακριά από μια πιθανή παγκόσμια κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

Σε μια σοβαρή διαδικασία συνεργασίας η οποία έχει στόχο να αποτρέψει μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στη μετά – Brexit εποχή, ήρθαν οι ρυθμιστικές αρχές ΕΕ και Βρετανίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτήν την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για μια αγορά η αξία της οποίας ανέρχεται στα 400 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείο ειδήσεων, η εξέλιξη αυτή αποτρέπει, για την ώρα, τη δρακόντεια λύση του να κοπούν εν μία νυκτί οι δεσμοί της Ευρωζώνης με το Σίτι του Λονδίνου, όπου σήμερα επεξεργάζονται τα περισσότερα swaps επιτοκίων σε ευρώ. Η ESΜΑ συμφώνησε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης και να συνεργάζεται με την Τράπεζα της Αγγλίας για να διατηρήσει την διασυνοριακή πρόσβαση.

Η δομή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν μπορεί να επιτρέψει μια εξέλιξη η οποία πιθανότητα θα «γεννήσει» μια νέα Lehman Brothers. Για αυτόν τον λόγο, σημειώνει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν το Λονδίνο στην τύχη του, μακριά από τον διακριτικό τους έλεγχο, για να συνεχίζει μόνο του να διεκπεραιώνει συναλλαγές χρηματοπιστωτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ σε καθημερινή βάση.

Η συμφωνία ακολουθεί τη δέσμευση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει προσωρινό καθεστώς «ισοδυναμίας» στους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης, δηλαδή αμοιβαία αναγνώριση των κανόνων στους οποίους υπάγονται.

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το Bloomberg ως μια «ανακωχή» στη μάχη για το ποιος θα πάρει τον έλεγχο αυτής της κολοσσιαίας αγοράς μετά το Brexit. Στις προθέσεις της ΕΕ παραμένει η επιθυμία να καταστήσουν την ESMA ως την κορυφαία αρχή ελέγχου της αγοράς παραγώγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ούτως ώστε να αποφύγει στο μέλλον άλλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει ακόμη και τη φυσική μεταφορά οίκων εκκαθάρισης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι προθέσεις της ΕΕ δεν περνούν απαρατήρητες από τις ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη αντιληφθεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεταφοράς κοινών κανόνων εκτός ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας, κάτι το οποίο έφερε ακόμη και την απειλή δια στόματος του Αμερικανού προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αγοράς Παραγώγων των ΗΠΑ να μπλοκάρει την πρόσβαση των Ευρωπαίων σε αμερικανικούς οίκους εκκαθάρισης.