Ο «γιατρός του χρήματος» συστήνει: Αγνοήστε την προπαγάνδα, ο πληθωρισμός ανήκει στο παρελθόν

Ο «γιατρός του χρήματος» συστήνει: Αγνοήστε την προπαγάνδα, ο πληθωρισμός ανήκει στο παρελθόν
France, Paris, 2022-08-12, Illustration of a burning banknote on a gas plate, inflation, economy, crisis, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, France, Paris, 2022-08-12, Illustration d un billet de banque en feu sur une plaque de gaz, inflation, economie, crise, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Τι είναι η θεωρία του κολλώδους πληθωρισμού που οικονομολόγοι αναφέρονται σε αυτή όλη τη χρονιά;

Οι οικονομολόγοι αναφέρονται στη θεωρία του κολλώδους πληθωρισμού όλη τη φετινή χρονιά.

Τώρα, ένας αξιοσημείωτος μελετητής, γνωστός ως «γιατρός του χρήματος», αμφισβητεί την ιδέα ότι ο «κολλώδης» πληθωρισμός θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη μέγιστη δυνατή απασχόληση για τους Αμερικανούς.

«Ξεχάστε όλη την προπαγάνδα που ακούμε – ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ένα δύσκολο πρόβλημα, ότι αυτό θα είναι ένας μακρύς αγώνας, ότι τα πράγματα είναι κολλώδη και ούτω καθεξής. Τα πράγματα δεν είναι κολλώδη», δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Νομίζω ότι η ιστορία του πληθωρισμού ανήκει στο παρελθόν».

Ο Hanke κέρδισε το προσωνύμιο «γιατρός του χρήματος» αφότου πέρασε δεκαετίες συμβουλεύοντας αρχηγούς κρατών και υπουργούς Οικονομικών σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Ρέιγκαν τη δεκαετία του ’80 και βοήθησε τον Πρόεδρο της Ινδονησίας Σουχάρτο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης τη δεκαετία του ’90. Αυτή τη στιγμή συμβουλεύει τους βοηθούς του Αργεντινού υποψηφίου του ελευθεριακού κόμματος Javier Milei σχετικά με τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού της χώρας.

Ο καθηγητής είναι υπέρμαχος του μονεταρισμού, μιας οικονομικής θεωρίας που υποστηρίζει ότι οι μεταβολές στην προσφορά χρήματος είναι ο κύριος παράγοντας του πληθωρισμού. Με την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ να συρρικνώνεται κατά το τελευταίο έτος, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον ζήτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές καταναλωτή πρόκειται να μειωθούν (αυτό θα ήταν αποπληθωρισμός), αλλά σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ενοικίων, των τροφίμων και της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι γεγονός ότι η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται σε ετήσια βάση κατά 4% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε να το δούμε αυτό από το 1938», δήλωσε ο Hanke. «Όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα, οπότε οι πτωτικοί αριθμοί του πληθωρισμού δεν με εκπλήσσουν».

Ο Hanke συνέχισε επιπλήττοντας τον Τύπο και τους συναδέλφους του οικονομολόγους που επικεντρώνονται σε «μη νομισματικές αιτίες του πληθωρισμού» -όπως τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ή τα αυξανόμενα εταιρικά περιθώρια κέρδους. «Αυτά είναι εντελώς ανοησίες», είπε, σημειώνοντας ότι μόλις ολοκλήρωσε μια μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο, που δείχνει μια σχέση ένα-προς-ένα μεταξύ των μεταβολών στην προσφορά χρήματος και των μεταβολών στον πληθωρισμό.

Όπως επισημαίνει ο Hanke, το μέγεθος Μ2 της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί το απόθεμα χρήματος στην αμερικανική οικονομία, εκτινάχθηκε πάνω από 40% μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, και της κορύφωσής του τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύθηκε από 2,3% σε 8,5%.

Στη συνέχεια, μεταξύ του περασμένου Ιουλίου και του φετινού Μαΐου, η προσφορά χρήματος μειώθηκε κατά σχεδόν 5%. Και ο ετήσιος πληθωρισμός ακολούθησε και πάλι την ίδια πορεία, πέφτοντας από το 8,5% σε μόλις 4%.

Εάν η Fed συνεχίσει να συρρικνώνει την προσφορά χρήματος, ο Hanke δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο «εύρος του 2% αρκετά γρήγορα», επισημαίνοντας την πτώση των τιμών χονδρικής ως απόδειξη για τη θεωρία του. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις τιμές χονδρικής για τους παραγωγούς αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση το 11,5% που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: