Ο ιδιόρρυθμος κ. Μπάνκσι

Ο ιδιόρρυθμος κ. Μπάνκσι

Οι νέες περιπέτειες του... καλλιτέχνη-«φαντομά» στη Νέα Υόρκη.

Κατά ορισμένους «βάνδαλος», κατά άλλους «ένας σύγχρονος αντάρτης πόλης», ο… διαβόητος Μπάνκσι κάνει αυτόν τον μήνα «απόβαση» στη Νέα Υόρκη, αποφασισμένος να αφήσει το δημιουργικό «στίγμα» του σχεδόν σε κάθε πέτρινο «καμβά» της.

Βρετανός στην καταγωγή, κατά πληροφορίες «γέννημα-θρέμμα» του Μπρίστολ, είναι  διεθνώς γνωστός μόνον με το ψευδώνυμό του. Ένας καλλιτέχνης-«φαντομάς» των γκράφιτι, που φιλοτεχνεί πάντα incognito τα έργα του, με έντονη δόση «μαύρου» χιούμορ.

Με την καριέρα του να μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, έχει χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο, που κάθε φορά δείχνουν πρόθυμοι να παίξουν ένα ιδιότυπο «παιχνίδι θησαυρού» με τα δημιουργήματά του.

Τα αναζητούν με περισσό ζήλο στους δρόμους, τα απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές και στη συνέχεια αναρτούν τις φωτογραφίες στα social media, δίνοντας στα έργα του Μπάνκσι μία θέση στην διαδικτυακή «αιωνιότητα», πριν αυτά εξαφανιστούν από προσώπου γης με την παρέμβαση των αρχών ή αντίζηλών του.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπάνκσι αφήνει το σπρέι και παίρνει την κάμερα (video)

Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που τα γκράφιτι του Μπάνκσι μοσχοπωλούνται πια στην αγορά, σε ποσά που πολλές φορές ξεπερνούν τα έξι ψηφία! Πράγμα μάλλον παράδοξο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η διατήρηση του έργου γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του αγοραστή και -λόγω του ότι ο καμβάς τους είναι τοίχοι και γέφυρες- δύσκολα θα μπορούσαν να διακοσμήσουν το σαλόνι.

Πάντως, το γκράφιτι με τους Δίδυμους Πύργους που τα τελευταία 24ωρα κοσμούσε τον εξωτερικό τοίχο κτιρίου στην οδό 9 Jay, στο Κάτω Μανχάταν, δεν είχε αυτήν την τύχη. Το «έσβησαν» άρον-άρον με επιστρώσεις πλαστικού χρώματος οι δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης. Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο στη λεωφόρο Γκράχαμ του Μπρούκλιν, ένα από τα πολλά σημεία στη Νέα Υόρκη που έχει ήδη «χτυπήσει» ο Μπάνκσι.

Όταν το πρωινό της περασμένης Παρασκευής οι ιδιοκτήτες ενός κτιρίου στο Γουίλιαμσμπεργκ αντίκρισαν στην μία εξωτερική πλευρά τα γκράφιτι του Βρετανού καλλιτέχνη -δύο γκέισες κι ένα δένδρο μπονζάι- πήραν αμέσως μέτρα! Μέχρι το βράδυ, τα έργα είχαν καλυφθεί με πλέξιγκλας κι ένα μεταλλικό ρολό γκαραζόπορτας, κόστους 2.000 δολαρίων, ενώ νυχθημερόν το σημείο φυλάσσουν πια σεκιούριτι, με πρόσθετο κόστος 200 δολάρια τη βάρδια!

Δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες της εβδομάδας 

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει 100% τι θα κάνουμε με το έργο», λέει στη New York Post η Κάρα Ταμπάκνικ, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το 5οροφο κτίριο στο Μπρούκλιν. Σε μία δημοπρασία πάντως -αναφέρεται στο δημοσίευμα- θα μπορούσε να πωληθεί έναντι 1.000.000 δολαρίων!

Όμως ο ανταγωνισμός εντείνεται. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην High Line της Νέας Υόρκης, ένα άλλο γκράφιτι του Μπάνκσι φυλάσσεται κι αυτό από δύο φρουρούς, μάλιστα πιο… ευφάνταστους, αφού έχουν περιβολή σοφέρ λιμουζίνας. Ο ένας από αυτούς, που αυτοσυστήθηκε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους απλά ως Ίρβιν, μάλιστα ανέφερε ότι προσελήφθη, μέσω τρίτων, από τον ίδιο τον «αόρατο» καλλιτέχνη.

1/4