Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης «δείχνει» ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του έτους

Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης «δείχνει» ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του έτους
Photo: pixabay.com
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με την HBOC.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο, που συνέχισε να συρρικνώνεται, υποδηλώνει πως η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ύφεση για το γ’ τρίμηνο του 2023.

Η ανάλυση των δεικτών

Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HBOC για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι των 46,7 μονάδων του Αυγούστου, που ήταν χαμηλό 33 μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,5 μονάδες για τον Σεπτέμβριο.

Παρά τη μηνιαία βελτίωση, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων που «ξεχωρίσουν» τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε 48,4 μονάδες έναντι 47,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,7 μονάδες.

Με το υψηλότερο κόστος δανεισμού να «τρώει» το διαθέσιμο εισόδημα των υπερχρεωμένων καταναλωτών, αυτοί περιορίζουν τις δαπάνες τους. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 46,4 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο PMI του κλάδου της μεταποίησης στην Ευρωζώνης υποχώρησε στις 43,4 μονάδες από 43,5 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 44 μονάδες. Ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων από τα μέσα του 2022.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, παρέμεινε σταθερός στις 43,4 μονάδες του περασμένου μήνα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC, ανέφερε πως «οι αριθμοί για τον δείκτη PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη δίνουν μια ζοφερή εικόνα», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο. «Η κύρια επιβάρυνση εξακολουθεί να προέρχεται από τη μεταποίηση, όπου η κατάσταση των παραγγελιών επιδεινώθηκε περαιτέρω» τόνισε ο Ρούμπια.

Η Γερμανία και η Γαλλία

Τη συνολικά εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβαρύνουν οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία.

Ο σύνθετος PMI για τη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 44,6 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 44,7 μονάδες.

Ωστόσο, ο σύνθετος PMI για τη Γαλλία σημείωσε ισχυρή και απρόσμενη πτώση, φτάνοντας τις 43,5 μονάδες έναντι 46 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com