Οι χαμηλές πιθανότητες της Fed να πετύχει ομαλή προσγείωση της οικονομίας

Οι χαμηλές πιθανότητες της Fed να πετύχει ομαλή προσγείωση της οικονομίας
US Federal Reserve Chairman Jerome Powell arrives to hold a press conference in Washington, DC, on September 20, 2023. The US Federal Reserve voted Wednesday to keep interest rates at a 22-year high, between 5.25 percent and 5.50, percent while forecasting an additional rate hike before the end of the year to bring down inflation. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
Τί ανέφεραν δύο πρώην αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Δύο πρώην αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι είναι απίθανο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας, αλλά διαφώνησαν σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μέσω του American Enterprise Institute, ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Donald Kohn, υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειάζεται να αυξήσει ελαφρώς τα επιτόκια, ενώ από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της Fed, Kevin Warsh, προειδοποίησε εναντίον της αύξησης λέγοντας ότι τα επιτόκια πιθανόν έχουν φτάσει στο peak τους.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων για πάνω από πέντε μονάδες τους τελευταίους 18 μήνες, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell και οι συνάδελφοί του αφήσαν όπως έχει τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη, δείχνοντας ότι μια περαιτέρω αύξηση είναι πιθανή αργότερα εντός του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Kohn, ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής ερευνητής στο Brookings Institution, τόνισε ότι θεωρεί χαμηλές τις πιθανότητες να επιτύχει η Fed μια τέλεια ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

“Θα πρέπει να περιορίσουν λίγο περισσότερο τη ζήτηση και να δημιουργήσουν λίγο μεγαλύτερο περιθώριο στην αγορά εργασίας“, πρόσθεσε, λέγοντας ότι βλέπει μια “αξιοπρεπή ευκαιρία για μια ομαλή” προσγείωση της οικονομίας.

Ο Warsh σημείωσε ότι μια ομαλή προσγείωση είναι λιγότερο πιθανή τώρα από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες, μιας και το δολάριο είναι πιο δυνατό και οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλότερες.

“Τίποτα από αυτά δεν βοηθά για μια ομαλή προσγείωση”, δήλωσε ο Warsh, προσθέτοντας: “Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρείται αναγκαίο να αυξηθούν τα επιτόκια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com